Kadına yönelik şiddetle mücadele ağını örecekler

  • 09:02 20 Eylül 2024
  • Güncel
 
WAN - Kadına yönelik çalışmalarını anlatan Rêya Armûşê Belediye Meclis üyesi Öznur Evin, “Bir mahallemizde kadın kent bostanı oluşturduk. Bu bostanda kadınlar ile toprakla bütünleşmeyi, orada sosyalleşmeyi ve buna benzer bir alan ortaya çıkarabilmeyi amaçlıyoruz. Kadın Danışma Merkezi ile kadına yönelik şiddetle mücadele hattımızı örmüş olacağız” dedi.
 
Yaklaşık 5 yıl boyunca, 9 Kasım 2019 tarihinden 31 Mart’a kadar kayyım yönetiminde olan Wan’ın Rêya Armûşe (İpekyolu) Belediyesi, 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından yüzde 58.26 oy oranıyla bir kez daha halkın seçtiği kişilere devredildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetiminde olan belediyede kayyımın yarattığı tahribatların başında kadın çalışmaları ve kazanımlarına saldırmak olmuştu. Belediyeye bağlı kadın kurumlarını işlevsizleştiren ve kadın çalışmalarını etkisiz bir hale getiren kayyım yönetimine karşı kadınlar, yeniden çalışmalarına başladı.  
 
Rêya Armûşê Belediye Meclis üyesi Öznur Evin, belediyenin kadına yönelik çalışmalarını ve projelerini anlattı.
 
‘Kadın kurumlarının çoğu kayyım tarafından kapatılmıştı’
 
Belediyeyi ilk aldıklarında kadın kurumlarının çoğunun kayyım tarafından kapatıldığını belirten Öznur, kapatılmayan kurumların da işlevsizleştirildiğini ifade etti. Var olan bütün kadın alanlarını aktifleştirmek için kollarını sıvadıklarını kaydeden Öznur, “Bu bağlamda Maya Kadın Yaşam Merkezini daha aktif bir hale getirdik. Kapatılan kadın alanlarını tekrar aktif hale getirmeye çalıştık. Aynı zamanda, uzun süredir yürütülmeyen çalışmalar ve gösterilmeyen ilgi için çalışmaya başladık. Kadın alanında çalışmalarımız bununla başlayıp devam etti” dedi.
 
‘Kadın kent bostanı oluşturduk’
 
Kadın ve toprağı birleştiren projeler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Öznur, “Bu çerçevede bir mahallemizde kadın kent bostanı oluşturduk. Bu bostanda kadınlar ile toprakla bütünleşmeyi, orada sosyalleşmeyi ve buna benzer bir alan ortaya çıkarabilmeyi amaçlıyoruz. Bostan için dokuz kadına ekim ve dikim konusunda sertifikalar verdik. Önümüzdeki süreçte bu kent bostanlarını tüm mahallelerde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘Bağımlılık konusunda seminerler verdik’
 
Bağımlılıkla mücadele kapsamında çalışmalarının olduğunu anlatan Öznur, “Bağımlılık konusunda kadın alanında 50 muhtarlığımızla beraber bağımlılık semineri verdik. Bu konuyla ilgili ‘bağımlılık nedir, bağımlılık türleri nasıldır, bağımlıkla nasıl baş edilir, çalışmaları nasıl yürütülür’ başlıkları üzerinden seminerler verdik ve bilgilendirmeler yaptık” şeklinde konuştu.
 
Belediye bünyesinde çocuk kreşi
 
Belediye bünyesinde bir kreş açmayı planladıklarını dile getiren Öznur,  bu kreşin bir ay içerisinde açılacağını kaydetti. Öznur, “Kreş projemizle beraber ekonomik hayata atılmaya çalışan kadınlar için daha rahat bir alan oluşacağını düşünüyoruz. Çalışan annelerin hem ekonomik anlamda daha rahat bir alanının olması hem de çalışma alanlarını genişletebilme adına yaptığımız bir projedir bu” ifadelerini kullandı. 
 
‘Şiddetle mücadele hattımızı öreceğiz’
 
Kadın Danışma Merkezi projesinden söz eden Öznur, bu projenin de bir ay içerinde faaliyete geçeceğine işaret ederek, “Kadın Danışma Merkezi'nin amacı şiddet gören veya şiddet görme ihtimali olan kadınlar için plan-proje düzenlemektir. Bu bağlamda kadına yönelik şiddetle mücadele hattımızı örmüş olacağız. Biz bu çalışmayı Wan Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşarak yapıyoruz. Toplam 14 belediye olarak kadın alanında yaptığımız çalışmaları ortak bir paydada toplayarak çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.
 
Çocuk şenlikleri devam edecek
 
Mahallelerde düzenledikleri çocuk şenliklerinin de devam edeceğini söyleyen Öznur, ekonomik anlamda problem yaşayan ailelerin çocuklarını götürebilecekleri eğlence alanlarının açılacağını dile getirdi. Fiyat yüksekliği nedeniyle çocukların sosyal aktivitelerden uzak kaldığına dikkat çeken Öznur, “Dar gelirli ailelerin çocukları maddi yetersizliklerden kaynaklı bu tarz oyun ve etkinliklerden uzak kalıyorlar. Biz de toplumsal anlamda bir eşitlik yaratmak için her mahallede çocuk şenlikleri kurmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle dezavantajlı çocukların da sosyalleşmeleri için projeleri olduğunu sözlerine ekledi.