Yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı ‘Ekmek ve Adalet’

  • 09:06 31 Ağustos 2024
  • Emek/Ekonomi
 
Nazlıcan Nujin Yıldız
 
İZMİR – DEM Parti’nin yürüttüğü “Ekmek ve Adalet” kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği buluşmalara dair konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, bu kampanyanın yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı bir çıkış yolu bulmak amacıyla yürütüldüğünü ifade etti. Vezan, sorunlar karşısında birlikteliğin sağlanmasının önemini vurguladı.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), ekonomik kriz ve artan yoksulluğa karşı 19 Temmuz’da Qoser’de yapılan tarım mitingi ile “Ekmek ve Adalet” kampanyasının startını verdi. Bu kampanya kapsamında birçok kentte buluşmalar devam ediyor. İzmir’de ve Manisa’da yapılan buluşmalarda tarım işçileri, emekliler ve doğa savunucularıyla buluşmalar gerçekleşti. Bu buluşmalara dair konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, “Ekmek ve Adalet” kampanyasının yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı bir çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Vezan, “Ekmek kadar adalet de önemli” diyerek sorunlar karşısında birlikte hareket etmenin önemini vurguladı.  
 
Ekmek kadar adalet de önemli
 
“Ekmek ve Adalet” kampanyası dahilinde yapılan buluşmaların, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu yoksulluğa, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı bir çıkış yolu bulmak amacıyla yapıldığını ifade eden Vezan, AKP’nin kendi kapitalist krizini yoksul halkların üzerine yükleyerek çözmeye çalıştığını belirtti. İktidarın bu krizden, yoksulluğu arttırarak çıkmaya çalıştığını dile getiren Vezan, “Sadece ekmekle bile karın doyurmak aileler için bir yük haline gelmiş durumda. Temel besin kaynaklarının halka ulaşması, halkın bunlara ulaşması giderek büyük bir sorun haline gelmekte. Ekmek kadar adaletin de bir toplumda önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Adaletin olmadığı bir toplumda güven de sağlanamaz. İnsanlar bir güven sorunu içine düşer ve kendi adaletlerini kendileri bulmaya çalışır. Bu da toplumda kaosa neden olur. Tam da o kaosun içerisine düşmüş durumdayız” dedi.
 
Korku cumhuriyeti
 
Türkiye’de adalete artık güven olmadığını vurgulayan Vezan, gazetecilerin, siyasetçilerin, hakkını arayan insanların ve düşüncelerini ifade eden insanların cezaevine girdiğini söyledi. Vezan, “İnsanlar ekmek bulamadığı gibi düşüncesini de ifade edemeyen bir ortamdalar şu anda. Yoksulsun, yoksulluğundan söz edemeyeceksin. Herkes bu yoksulluk kıskacı içerisinde kıvranıyor ve bunu da dillendirdiğin zaman cezaevine konulacaksın. Korku cumhuriyeti. Yani susmak insanların canını ayrıca yakıyor. En azından insanlar kendilerini ifade ederek belki rahatlayacak, belki kitleler böyle harekete geçecek, bir çözüm yolu aranacak ama her şey kapalı insanlara” şeklinde konuştu.
 
‘AKP güdümündeki sermaye her yere saldırıyor’
 
AKP’nin iktidarını sürdürmek için zam üzerine zam yaptığını, emekli olarak yaşamanın imkansız hale getirildiğini kaydeden Vezan, tüm bu sorunlara karşı DEM Parti’nin bir çözüm arayışına girdiğini dile getirdi. Vezan, DEM Parti’nin, halkla buluşup sorunlarını dinlemek ve çözüm üretmek için “Ekmek ve Adalet” kampanyasını yürüttüğünü ifade ederek “İzmir’de de kampanya emekliler ve ekoloji üzerinden yürüdü. İkisi de can alıcı konular. Saymakla bitmeyecek sorunlar arka arkaya. Neden? Çünkü yirmi küsur yıldır yönetilemiyoruz. Biz başkalarının kendi ceplerini doldurma hırslarına kurban ediliyoruz. AKP güdümündeki sermaye her yere saldırıyor” diye ifade etti.
 
Kürt tarım işçilerinin koşulları çok zor
 
“Ekmek ve Adalet” kampanyası kapsamında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’yla birlikte Manisa’daki tarım işçilerini ziyaret ettikleri buluşmaya da değinen Vezan, tarım işçilerinin koşullarının hiç iyi olmadığını aktardı. “Kurdistan’dan gelen işçilerinin yaşamlarını gördük ve tanık olduk” diyen Vezan, işçilerin barınma, beslenme konusunda çok zorlandıklarını dile getirdi. Özellikle kadınların çalışma koşullarının çok zor olduğunu kaydeden Vezan, orada çalışan çocuk işçilerinin kendilerine aktardıklarını şu şekilde paylaştı: “Orada çalışan çocuklardan biri şöyle haykırdı; ‘Ben okumak istiyorum. On kişilik aileyiz, babamın çalışması yetmiyor. Ben de burada çalışmak zorundayım’. Bu kız çocuklarının feryatlarını duyduk. Bu nedenle bütün bunların karşılığında yapmamız gereken şeylerin hepsinin envanterini çıkarmaya çalışıyoruz”
 
Çözüm birlikteliği sağlamak
 
Kampanya dahilinde yapılan buluşmalarda, halkın sorunlarını paylaştıklarını ve DEM Parti olarak da kendilerinin bu sorunlara çözüm bulmak için çalışacaklarını dile getiren Vezan, komisyonların da oluşturulduğunu paylaştı. Vezan, “Örneğin, yangınla ilgili komisyonlarımızı oluşturduk. Komisyonlarla oradaki halkın ihtiyaçlarını meclise taşıyacak milletvekillerimiz. Bizler de illerde bütün bunların çalışmalarını yapıp vekillerimize ve genel merkezimize ileterek onların gereken şekilde seslendirmesine destek olacağız. Bunun yolu hep beraber olup karar vermek, çoğalmak ve büyük bir sesle bu iktidarın üzerine yürümekten geçiyor” dedi.