Ayvacık köylüleri altın madenine ‘hayır’ dedi

  • 16:52 16 Kasım 2023
  • Ekoloji
 
ÇANAKKALE - Ayvacık ilçesi Kısacık köyü yakınlarında yapılmak istenen altın madenine tepki gösteren köylüler ve doğa savunucuları, “doğa talanına hayır” dedi.
 
Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Kısacık Köyü yakınlarında yapılmak istenen altın madeni projesi ile ilgili yapılan halk toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi.  “Doğa talanına hayır” yazılı pankartın açıldığı açıklamaya, köy meydanında toplanan ve civar köylerden gelen vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri de katıldı.
 
Toplantıya, Güzelköy, Kısacık, Akçin, Süleymanköy, Alakeçili, Misvak, Dağahmetçe, Karagömlek, Tartışık, Büyükhusun ve Küçükhusun, Koşuburnu, Nusratlı köylüleri, Ayvacıklılar, Çanakkaleliler, Bayramiçliler, Edremit Körfezinde yaşayan vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Protestolara Ritim Orman grubunun müziği de eşlik etti.  Kısacık köy meydanında alınan yoğun güvenlik önlemi ve şirket ve kamu görevlileri ile katılımcılar arasına çekilen bariyerler ise dikkat çekti.  
 
Şirket temsilcisi sunumu kesmek zorunda kaldı
 
Toplantı, ÇED şirketinin sunumu ile başladı. Şirket temsilcisi, yoğun tepkiler nedeniyle sunumunu kesmek zorunda kaldı. Projeye ilişkin ilk sözü Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği temsilcisi İrfan Mutluay kullandı. Projeyi kimsenin istemediğini, projenin su toplama havzasında başlayacağını, firmayla ilgili bilgilerin eksik olduğunu, daha sonra zenginleştirme projelerinin de geleceğini, binlerce ağacın kesileceğini belirtti.
 
‘ÇED süreci sonlandırılmalı’
 
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim kurulu üyesi Seyhan Yüksek, şirketin işletme ruhsatının iki ay sonra biteceğini, bu sürede ÇED sürecinin de tamamlanamayacağının bilinmesine rağmen Bakanlığın ÇED sürecini neden başlattığının anlaşılamadığını söyledi.  Bakanlığın acilen ÇED sürecini sonlandırması gerektiğini belirten Seyhan, projenin orman ekosistemine, tarım alanlarına, su kaynaklarına, Akçin ve Ayvacık Barajları’na yapacağı olumsuz etkilerinden bahsetti.
 
Köylüler: Projeyi istemiyoruz
 
Güzelköy’den Mehmet Ürer, Ünzile Şen, Mehmet Şen, köylerinin projeye çok yakın olduğunu, gece gündüz patlatmaların sesine ve tozuna maruz kalacaklarını, projeyi istemediklerini ifade ettiler. Süleymanköy’den katılan Mustafa Alper Ülgen bölgede çiftçilik yaptığını, Akçin Göletinin suyunun kirlenmesi ve azalmasının bölgenin tarımına olumsuz etki yapacağını, bu nedenle projeye karşı olduğunu söyledi. Dağahmetçe’den Özgür Sapmaz projeye bir buçuk  kilometre mesafede ekoturizm ruhsatı aldıklarını ve altın madenciliğinin olduğu yerde ekoturizm yapılamayacağını söyledi. Tartışık köyünden Erkut Ertürk projenin yer altı sularını etkileyeceğini ve susuzluğun artacağını söyledi. Büyükhusun köyünden Cem Tüzün de projenin Ayvacık’ın içme suyu kaynağı olan Ayvacık Barajı için ve 15 köyün içme suyunu sağlayan grup suyu için büyük tehdit oluşturduğunu ve projeye karşı olduklarını söyledi.
 
Ayrıca İda Dayanışma Derneği’nde Ekrem Akgül, Gülpinar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Selma Kanbur, Burhaniye Çevre Platformu sözcüsü ve Ekoloji Birliği yürütme kurulu üyesi Süleyman Eryılmaz da söz alarak projenin zararlarını anlattılar ve bölgenin hem maden hem de RES ve JES’lerle kuşatıldığını söylediler. Kazdağları Kardeşliği de toplantıya katılarak destek verdi.  
 
Toplantının ardından doğa savunucuları ellerinde pankart ve dövizlerle kısa bir protesto gösterisi düzenledi.