Gazeteci Shoxan Mirza: Konferans, 27 Şubat çağrısının sonucudur

  • 09:07 30 Nisan 2025
  • Güncel
Derya Ren
 
RIHA – Qamişlo’da düzenlenen Kürt Ulusal Konferansı’nı değerlendiren gazeteci Shoxan Mirza, kadınların tarihsel öncülüğüne dikkat çekti. “1990’lardan bugüne savaş karşıtı duruşun taşıyıcısı olan kadınlar, bu kez Kürt birliğinin ana aktörü oldu” diyen Shoxan Mirza, konferansın, 27 Şubat çağrısıyla şekillenen direnişin yeni bir aşaması olduğunu belirtti.
 
Ulusal birlik çalışmalarının önem kazandığı bu dönemde, 26 Nisan’da Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde “Rojavayê Kurdistan Birlik ve Ortak Tutum Konferansı” düzenlendi. Konferansa Kürdistan’ın dört parçasından siyasi partiler, kanaat önderleri, dernek temsilcileri ile QSD ve YPJ üyeleri katıldı. Toplantı, ortak tutum bildirgesinin kabul edilmesiyle sona erdi.
 
Konferansın hemen ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde ise ortak bir heyetin kurulması ve bu heyetin ilgili taraflarla temas kurarak diyalog geliştirmesi yönünde karar alındı.
 
Kürt Ulusal Konferansı’nın önemi ve Güney Kürdistan'da nasıl karşılandığıyla ilgili olarak, gazeteci Shoxan Mirza değerlendirmelerde bulundu.
 
‘Konferans kazanımdır’
 
Kürtlere yönelik yüzyıllardan beri yok etme politikasının uygulandığını kaydeden Shoxan Mirza, emperyalist devletlerin Kürtler üzerinde yürütmeye çalıştığı politikalara değindi. Birinci Dünya Savaşı sürecinde imzalanan Lozan Antlaşması’nı hatırlatan Shoxan Mirza, “Nasıl ki Lozan’da Kürtlerin hakları yok sayıldıysa, günümüzde de bunun yapılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bundan kaynaklı olarak da Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu’da hep farklı politikalar yürütüldü. Böylesi politikaların hedefi olan bir coğrafyada Kürt Ulusal Konferansı’nın yapılması büyük bir kazanımdır. Daha önceki süreçlerde Kürtler birçok defa ulusal birlik için çalışma yürüttüler, toplantılar gerçekleştirdiler. Ancak farklı güçlerin eliyle bu çalışmalar bozuldu” dedi.
 
‘Kadınlar ulusal birliğe öncülük ediyor’
 
Kürtlere uygulanan politikalara karşı Kürtlerin bilinçlenmeye başladığını sözlerine ekleyen Shoxan Mirza, “Bu farkındalık, büyük bir iradenin bir araya gelmesine neden oldu. Ve oluşturulan bu ulusal birlik çalışmalarına kadınların öncülük ettiğini gördük. 1990’larda yürütülen ulusal birlik çalışmalarında da kadınların öncülük etmesi her daim olmuştur. Kadınların öncülük etmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi, kadınların savaş karşıtı olmasıdır. Bugün Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere baktığımızda, Kürt kadınlarının büyük bir rolü var. Bunun en büyük örneği Rojava Kadın Devrimi’dir” ifadelerini kullandı.
 
‘Gelişen mücadele Başûr’u etkiliyor’
 
Rojhilat ve İran’da kadınların vermiş olduğu mücadelenin altını çizen Shoxan Mirza, devamında şunları söyledi: “Kadınlar, ulusal birlik için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyorlar. Rojava’da kadınların öncülüğünde gelişen gelişmeleri Başûr’daki kadınlar da yakından takip ediyor. Diğer üç parçada gelişen mücadele gerçekliği, Başûr’daki kadınları da etkiliyor. Başûr’da yürütülen politikalarda kadınlar siyasetten uzaklaştırılmak isteniyor.”
 
‘Reber Apo’nun vermiş olduğu direniş var’
 
Shoxan Mirza, KDP ve Başûr’da bulunan diğer siyasi partilerin konferansa katılımlarının çok önemli olduğuna değinerek, “Artık tüm Kürtler elde edilen kazanımlara sahip çıkmak istiyor. Reber Apo’nun zindanda vermiş olduğu direniş var. Ve vermiş olduğu bu direnişte, Kürtlerin birlik olması yönünde mesajları vardı. Böylesi bir konferansın olması büyük bir adımdır; ancak hâlâ halkımız üzerinde büyük tehlikeler de var. Gerçekleşen konferans, Suriye halklarının tamamının geleceğine yönelik büyük bir adımdı. Tüm Kürtler, konferansta alınan kararların daha ileriye taşınmasını hedefliyor” diye konuştu.
 
‘Çağrının sonucudur’
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride dikkat çeken Shoxan Mirza, son olarak şunları söyledi: “Tüm emperyal devletlerin istediği teslimiyetti; ancak çok büyük bir direnişle karşılaştılar. Kürt Ulusal Konferansı, Reber Apo’nun 27 Şubat’ta yapmış olduğu çağrının bir sonucudur. Reber Apo’nun çağrısı, sadece Kürtlerin yaşadığı sorunların çözümü için değil; aynı zamanda diğer halkların yaşadığı sorunların da çözümü için yapılıyor.
 
‘Çağrı sahiplenilmeye devam ediyor’
 
Reber Apo, kadınlara ve gençler şahsında tüm topluma göndermiş olduğu mektubunda da kadınların daha çok örgütlenmesi gerektiği noktasında vurgu yapmıştı. Başûr’da çağrı büyük bir şekilde sahiplendi. Ve bunun bir parçası olarak Rojava’da konferans gerçekleşti. Devlet bu süreçte şeffaf olmasa da halk, çağrıyı sahiplenmeye devam ediyor.”