Bininci haftada bir kez daha sordular: Kayıplarımız nerede?

  • 12:02 25 Mayıs 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL - Cumartesi Anneleri, eylemlerinin bininci haftasında yüzlerce kişinin katılımıyla Galatasaray Meydanı’ndan seslendi: “Failler yargılansın, yakınlarımızın mezar yeri olsun.” 
 
Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle bininci haftasında siyasi parti ve demokrasi güçlerinin katılımıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Kitlesel gerçekleştirilen bu haftaki eyleme, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ile Cengiz Çiçek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan katıldı. Eylemde Kürtçe Türkçe “Cumartesi Anneleri” yazılı önlükler giyilirken, yere siyah bir örtü serildi. Örtünün üzerine “1000 Hafta” yazısı, kaybedilenler fotoğrafları ve karanfiller konuldu. Yurttaşlar ise ellerinde karanfillerle alanı doldurdu. Eylem yurttaşların gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyıp sessiz oturma eylemi ile devam etti. Eylemde basın metnini İnsan Hakları Derneği (İHD)  İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu üyesi Sebla Arcan okudu.
 
'Vazgeçmeyeceğiz’
 
 
Bin haftadır toplandıklarını vurgulayan Sebla, devletin gözaltına aldıktan sonra kaybettiği yakınlarını istediklerini belirtti. Sebla, “Onlardan geriye sadece taşıdığımız fotoğraflar kaldı. Onlar da sizin gibiydi ve en sevdiklerimizdi. Bin haftadır hiç dinmeyen bir acı ve hiç dinmeyen bir umutla bekliyoruz, devletin alıp götürdüğü sevdiklerimizi. Bin haftadır soruyoruz. Kayıplarımız nerede, failler neden cezasızlıkla korunuyor. Unutmuyoruz asla unutmayacağız. Bin haftadır haykırıyoruz, asla vazgeçmeyeceğiz. Kimi zaman engellendik. Şiddetle zorla dağıtıldık, gözaltına alındık, yargılandık. Ama asla vazgeçmedik çünkü onlar bizim gözbebeğimiz. Onların mezarlarına karanfiller bırakamıyoruz. Ama buraya karanfiller bırakıyoruz. Bininci haftada tek bir taleple çıkıyoruz: Kayıplarımızı istiyoruz! Karanfillerimizi buraya değil, mezarlara bırakmak istiyoruz. Bininci haftamızda tekrar haykırıyoruz, sevdiklerimizi bulana kadar vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
'Kayıplarımız nerede?’
 
 
“Bininci kez aynı derin acı ve aynı ısrarla bir araya geliyoruz” diyen Sebla, “devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan sevdiklerimizden bir daha haber alamadık. Onlardan geriye sadece isimleri ve kucaklarımızdaki fotoğrafları kaldı. Kucağımızda fotoğraflarını taşıdığımız sevdiklerimize bir bakın. Onlar da sizin gibiydiler. Onlar bizim en sevdiğimizdi…1000 haftadır, hiç dinmeyen bir ağrıyla ve aynı zamanda hiç bitmeyen bir umutla Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyoruz: Devletin alıp götürdüğü sevdiklerimizi istiyoruz! Akıbetlerini bilmek istiyoruz. 1000 haftadır, soruyoruz: Kayıplarımız nerede? 1000 haftadır, soruyoruz: Sevdiklerimizi kaybedenler, bu insanlığa karşı suçun fail ve sorumluları neden cezasızlıkla korunuyor? 1000 haftadır haykırıyoruz: Unutmuyoruz, unutmuyoruz, asla unutmayacağız.1000 haftadır haykırıyoruz: Vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, asla vazgeçmeyeceğiz” diye seslendi. 
 
‘Sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmiyoruz’
 
Sebla devamında şu ifadelere yer verdi: “27 Mayıs 1995’ten beri, Galatasaray bizim ve kayıplarımızın sesi oldu. Kimi zaman engellendik, kimi zaman yasaklandık. Şiddetle, zorla dağıtıldık kimi zaman. Gözaltına alındık, yargılandık. Ama ısrarımızdan bir an için bile olsa vazgeçmedik. Nasıl vazgeçelim; onlar bizim gözbebeğimizdi! Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize dokunamıyoruz ama her cumartesi onların resimlerini gururla taşıyoruz. Mezarlarına çiçek koyamıyoruz, ama her cumartesi onlar için Galatasaray Meydanı’na bir karanfil bırakıyoruz.  Bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılarak sürüp gidecek. Galatasaray Meydanı’na bakan her göz, o meydandaki her taş, devletin bu büyük utancının ve Cumartesi Anneleri’nin direncinin tanığıdır! 1000. haftamızda kamuoyunun karşısına tek bir taleple çıkıyoruz; kayıplarımızı istiyoruz. Karanfillerimizi Galatasaray’a değil, sevdiklerimizin gerçek mezarlarına bırakmak istiyoruz. Doğdukları, yaşadıkları topraklarda bir izleri, bir mekanları olsun istiyoruz. 1000. haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Sevdiklerimizi bulana kadar onları aramaktan vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz.”
 
Açıklamanın ardından kayıp yakınları söz alarak, taleplerini dile getirdi.
 
Emine Ocak'tan teşekkür mesajı 
 
 
Kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, herkese kendilerine destek verdiği için teşekkür etti ve adalet istedi. 
 
Zübeyde Tepe: Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz 
 
Kaybedilen Özgür Gündem gazetesi çalışanı Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, çok sayıda Özgür Gündem gazetesi çalışanının faili meçhul olduğunu söyledi. Zübeyde, “Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. Failler Tansu çiler, Mehmet Ağar, Korkmaz Tanhan yargılanana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. Çocuklarımızın katillerini istiyoruz. Adalet yok burada. ‘Türkiye hukuk devleti’ diyorlar. Adalet varsa failleri yargılasınlar. Adalet istiyorum” şeklinde konuştu.
 
Hanım tosun: Elbet bir gün hesap verecekler
 
Kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun ise “Elbet bir gün bize hesap verecekler. Adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Katiller yargı önüne çıkana kadar burada olmaya devam edeceğiz” dedi. 
 
İkbal Eren: Unutmayacağız, unutturmayacağız
 
Kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, “Annem hep bir mezar istemişti. Ben annemin bıraktığı yerden ağabeyimin çiçeklerle donatılan bir mezarı için buradayım. Bugün burada olmamız vazgeçmememizin bir sonucudur. Unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu. 
 
Deniz Demir: Adalet peşindeyiz
 
Kaybedilen İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir ise 34 yıldır adalet aradıklarını ve son nefeslerine kadar adaletin peşinde olacaklarını vurguladı. 
 
Erdoğan Aksoy: Biz ölürsek torunlarımız gelecek
 
Kaybedilen Kasım Aksoy’un eşi Erdoğan Aksoy, “Eşimin gözünü kapatıp onu cezaevine götürdüler ve kaybettiler. Adalet istiyoruz kayıplarımızı istiyoruz. Eğer biz ölürsek de torunlarımız buraya gelecek” ifadelerine yer verdi. 
 
Pervin Buldan: Bu meydan adalet meydanımızdır
 
Kaybedilen Savaş Buldan’ın eşi DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, bin haftadır adalet aradıklarını söyledi. Karanfil koyacakları bir mezarlarının olmadığını ifade eden Pervin, “Karanfil koyacağımız, dua edeceğimiz bir mezar yok. O yüzden kayıplarımız bulunana kadar, failler cezalandırılana kadar burada olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu meydan adalet meydanımızdır” dedi.
 
Eylem, yurtdışından Cumartesi Anneleri’ne gönderilen dayanışma mesajlarının okunmasıyla sona erdi.