Seçime giden Perîli kadınlar: Köyümüze düzen getirilsin

  • 09:04 25 Mayıs 2024
  • Güncel
 
Gülistan Gülmüş
 
DERSİM - DEM Parti’nin Perî’de 2 Haziran’da yenileyeceği seçimler öncesi kadınlar, kayyımların gitmesi gerektiğini vurgularken, seçilecek olan eşbaşkanların da köylerine yenilik getirmeleri gerektiğini dile getirdi.
 
Dersim’in Mazgêrd (Mazgirt) ilçesine bağlı Perî beldesinde 2 Haziran’da yenilenecek olan seçimlere sayılı günler kaldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eşbaşkan adayları Naciye Aslan ve Orhan Çelebi de, seçim çalışmaları kapsamında köy köy, mezra mezra gezerek halk ile bir araya gelmeye devam ediyor. Önceki dönem yerel yönetim seçimlerini kazanan Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) atanan kayyımla yönetilen Perî’de kayyımın gitmesini isteyen kadınlar, seçilecek olan belediyenin halkın temel sorunlarıyla ilgilenmesini istiyor.
 
2 Haziran’da Perî’de yenilenecek olan seçimler öncesi Paxnik (Kepektaşı) ve Soreg (Karabulut) köylerinde yaşayan kadınlara oylarını neden kullanacaklarını ve seçilecek belediyeden ne talepleri olduğunu sorduk.
 
‘Sağlıklı bir hizmet verilsin’
 
 
Soreg köyünün yerlilerinden olan Firdevs Bulat, köylerinde kadınlara tanınan alanların az olduğunu dile getirerek, “Biz kayyımlardan hiçbir hizmet bulamadık. Kayyım istemiyoruz, seçtiğimiz belediye başkanının bize hizmet etmesini istiyoruz. Şiddeti bitirsinler ve içerdekleri çıkarsınlar istiyoruz. Suyumuz yazın azalıyor. Bunu denetlesinler. Kadınlara alanlar açılsın. Kadınlar kahveye gidemiyor. Evlerde toplanıyorlar. Kadınların toplanabileceği alanlar yapılsın. Kadınlara imkanlar tanınsın. Belediyeler çalışsın, kalkındırma yapsın istiyoruz. Kayyım atanmasın, gayret edilsin. Sağlıklı bir hizmet verilsin” ifadelerini kullandı.
 
‘Kadınlara fırsat tanınsın’
 
Soreg’in başka bir yerli yurttaşı olan Arzu Bolat ise burada ölüleri adına yas tutabilecekleri bir alanın olmadığına dikkat çekerek, “Buranın en büyük sorunu yol. Burada cem evi yok, misafirhane yok. Kendi kararımızı verip, irademize sahip çıkarak kazanmayı düşünüyoruz. Kadınların bir araya gelmesi, fikirlerini paylaşması lazım. Bunların olabilmesi için de güzel bir alan oluşturulması lazım. Kadınların fikirleri her zaman güzelleştirir. Kadınlar daha iyi ve ayrıntılı düşünüyor. Kadınlara her alanda fırsatlar tanınsın” dedi.
 
‘Köyümüze bir düzen getirilsin’
 
Haskar Çelik de yaşlı ve hasta bir birey olduğunu dile getirirken ulaşım konusundaki zorlukların hastalığını daha da zor bir hale getirdiğini vurguladı. Haskar, bu sorunların giderilmesine dair taleplerine ilişkin şu sözlere yer verdi: “Benim en büyük sorunum yollar. Yolların yapılmasını istiyorum. Diyaliz hastasıyım ve rahat rahat gidip gelemiyorum. Köye bir düzen getirilsin. Köyümüz çok geri kalmış durumda. Mecburen irademe sahip çıkacağım. Halk doğruyu seçsin, herkes gidip oyunu kullansın.”
 
‘Köy odası yapılmalı’
 
Paxnik köyünde yolların kötü olmasının kötü sonuçlar doğurduğuna işaret eden Sultan Erdoğan, aynı zamanda burada köylülerle bir araya gelinecek bir mekanın da olmadığını belirterek, “Burada bir toplantı odası yok. Köyde uzun zamandır düzen yok. Yollarımız kötü. Burada düzen olmalı, köy odası olmalı. Yollar çok kötü, burada kaza yapılabilir. Yollarda çukur var. Bizim köyümüz toplantı yapmadığı ve kimse birbirine sorunları anlatmadığı için de sorunlar çözülmüyor. Hiç kimse bir şey yapmıyor. Burada belediyeden öncelikli talebimiz yolların yapılması” derken yaşanan başka bir sorunun da ulaşım olduğuna dikkat çekti. Sultan sözlerine şunu ekledi: “Ben Elazığ’a gidip geliyorum, araba bulamıyorum. Buraya bir servis konulması gerekiyor. Ulaşım için 500 TL veriyorum” dedi.