'Her yerde Kürtçe konuşarak dilimizi yaşatalım'

  • 20:00 15 Mayıs 2024
  • Güncel
MÊRDÎN - Emek ve Demokrasi Platformu’nun Kürt Dil Bayramı dolayısıyla düzenlediği panelde konuşan Sultan Yaray, “Tecrit kalkmadığı müddetçe toplum özgür olamaz. Dilimizi bugün savunmazsak ve dilimize sahip çıkmazsak biz yarın torunlarımıza hesap veremeyiz. Elimizden gelen mücadeleyi vermeliyiz. Her yerde Kürtçe konuşarak dilimizi yaşatalım” dedi.
 
Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Günü dolayısıyla Mêrdîn Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda “Hawara hawar ê” isimli panel düzenlendi. Salona “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Kutlu olsun. Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun” yazılı Kürtçe pankart asıldı.
 
Siyasetçi ve yazar Sultan Yaray ile yazar Resul Geyik’in panelist olduğu panelin moderatörlüğünü ise Ahmet Çelik üstlendi.   
 
‘Neden bu kadim dilimizi başka dillere kurban edelim?’
 
Panelde ilk olarak konuşan Sultan Yaray, Kürt dili üzerinde yıllardır sürdürülen asimilasyon ve baskı politikalarına dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulduğu ilk günden Kürtlerin inkarına yönelik saldırılara başladığını kaydeden Sultan, Kürtçe için çalışma yürüten Kürt öncüleri hatırlattı. Baba Tahir-i Uryan ve Celadet Ali Bedirxan’ı anımsatan Sultan, “Statü sahibi olduktan sonra dilbilimcilerle tartışabiliriz. Kürtler yüz yıldır yok olmadı ve olmayacak da. Dilimizle varlığımıza devam edeceğiz. Aramızda dil ile ilgili sorun yaşamayan insan yoktur diye düşünüyorum. Yapılan bir araştırmaya göre Kürtçe en eski diller arasında yer alıyor. Neden bu kadim dilimizi başka dillere kurban edelim ki?” diye sordu.  
 
‘Dilimize ve kültürümüze sahip çıkacağız’
 
“Her yerde Kürtçe konuşarak dilimizi yaşatalım” diyen Sultan, “Biz dilimizi yaşatmadığımız ve konuşmadığımız müddetçe dilimizi yok olma tehdidinden kurtaramayız. Sistem Kürt düşmanı bir sistem olduğu için herkes Kürt diline saldırmayı kendine adeta reva görüyor. 50 milyon Kürt dünyanın her yerine dağıldı. O kadar göçertme politikaları olmasaydı Kürtler dünyanın her yerine de yayılmayacaktı. Ne kadar saldırı olursa olsun dilimize ve kültürümüze sahip çıkacağız. Öncülerimizin bir yerlere gelmesini engellemek için sistem yüz yıllardır çalışmış” diye belirtti.  
 
Tecride dikkat çekildi
 
Tecride de dikkat çeken Sultan, “Tecrit kalkmadığı müddetçe toplum özgür olamaz. Dilimizi bugün savunmazsak ve dilimize sahip çıkmazsak biz yarın torunlarımıza hesap veremeyiz. Elimizden gelen mücadeleyi vermeliyiz” diye konnuştu.
 
Dilin tarihsel gelişim ve değişimi anlatıldı
 
Ardından konuşan yazar Resul Geyik, dilin önemine işaret ederek, çocuklarla Kürtçe konuşulması gerektiğini ifade etti. Resul, “Dilimizi kaybedersek geriye hiçbir şey kalmayacak. Her şeyden önce dilimizi yaşatmamız gerekiyor” diyerek dilin tarihsel gelişimini ve değişimini anlattı.
 
Konuşmaların ardından panelde soru cevap kısmına geçildi. Panel soruların yanıtlanmasının ardından son buldu.