‘Kürt, Kürtçe ve Kurdistan vardır’

  • 18:47 15 Mayıs 2024
  • Güncel
WAN - BASK-DER öncülüğünde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında panel, şiir ve dengbêj dinletisi düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte Kürt dilinin önemine vurgu yapılarak, “Kürt dili her zaman var olacak” dedi.
 
Wan’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek ve Demokrasi Platformu, Kowara Destar öncülüğünde BASK-DER tarafından panel, şiir ve dengbêj dinletisi  düzenlendi.
 
BASK-DER ’in dernek binasından gerçekleşen etkinlikte BASK-DER yöneticisi Yusuf Kardahan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde ARSİSA yöneticisi Cemil Arman panelist olarak yer aldı.
 
 ‘Kürt Dili her zaman var olacak’
 
Yıllardır Kürt halkına  ve Kürt diline karşı saldırıların olduğunu belirten Cemil, “Dil insan için her şeydir. Olmasa olmazıdır.  Dilimize kültürümüze karşı birçok salıdırlar var. Bizleri dilimiz ve kültürümüzle vuruyorlar. Tarihe baktığımızda Kürtçe çok eski bir dildir ve değerlerle doludur.  Dilimizi ve kimliğimizi yok etmeye çalışıyorlar. Peki amaçları nedir? Dilimizi ve kimliğimizi yok ederek kendi dilini kültürünü bizlere dayatmaya çalışıyorlar. Bu politikalara karşı hiçbir zaman yenik düşmedik ve hiçbir zaman da yenilmeyeceğiz. Kürt, Kürtçe ve Kurdistan vardır, var olmaya devam edecektir” dedi.
 
‘Kürtçeyi konuşalım, konuşturalım’
 
Kürtçe diline yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çeken Cemil, Kurdistan genelinde sürdürülen özel savaş politikalarına karşı önlem almalarının gerektiğinin altını çizdi. Kayyımın Kürtçe diline tahammülsüzlüğünün olduğunu kaydeden Cemil, “İnkarcı ve asimilasyoncu bir kayyım talanı vardı. Dilimize ve kültürümüze karşı birçok tahribatlar yarattı. Kürtçe atölyelerimize, kimliğimize ve kültürümüze karşı saldırıları vardı. Şimdi de baktığımızda devletin özelikle Kurdistan kentlerinde gençlere, çocuklara ve kadınlara yönelik bir özel savaş politikası sürdürüyor. Bizlerin bu tür politikalara karşı önlemler almamız gerekiyor. Buna karşı evlerimizde çocuklarımızla Türkçe konuşmayalım. Kendi anadilimiz olan Kürtçeyi konuşalım.  Ve bu tür politikalara gelmeyelim” diye konuştu.
 
Panelin ardından Kürtçe dili üzerine hazırlanan Sinevizyon izlenildi. Etkinlik, şiir ve dengbej dinletisi ile son buldu.