Gözaltına alınanlar çıplak aramaya maruz bırakıldı

  • 17:58 15 Mayıs 2024
  • Güncel
İZMİR - İzmir'de bu sabah evlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan bir kişinin çıplak aramaya maruz kaldığı öğrenildi. İzmir’de bulunan hukuk örgütleri duruma tepki göstererek adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 
 
İzmir'de bulunan hukuk örgütleri, Wan'daki irade gaspına karşı yapılan protestolara katıldıkları gerekçesiyle 19’dan fazla kişinin gözaltına alınmasına dair Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Çıplak arama işkencedir. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda avukat, insan hakları savunucusu ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Açıklamada çıplak arama uygulamasına karşı suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.  
 
Çıplak arama dayatması 
 
Avukat Sena Yazıbağlı Selanik, gözaltılara ve çıplak arama uygulamasına tepki göstererek “Dün mazbatayı vermeyenler bugün hukuka aykırı gözaltılar ile tüm toplum üzerinde bir baskı kurmaya, hukuka aykırılıklarını kabul ettirmeye çalışmaktadırlar. Adresleri-ikametleri belli olan, telefon araması ile karakola davet edildiğinde ifadeye gelebilecek olan arkadaşlarımızın evlerine sabaha karşı şafak operasyonları düzenlenmiş, uzun namlulu silahlarla evlerine girilerek baskınlar gerçekleştirilmiştir. Karakola götürülen bir kadın arkadaşımız çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Tekli odalarda yapılan bu işkenceyi kabul etmeyip direnenler olmuştur. Avukat meslektaşlarımızca durum tutanak altına alınmıştır" dedi.
 
‘Bu adaletsizlik hepimizi ilgilendiriyor’
 
Soruşturmayı yürüten savcı ile ilgili polisler hakkında gerekli başvuruları yapacaklarını belirten Sena, "Toplumsal muhalefetin 12 Eylül sonrası işkence politikaları ile sinmeyeceğini hala öğrenememiş bir devlet aklı ile karşı karşıyayız. Cezasızlık ve keyfi uygulamaları ile yurttaşlara işkence yapanlara 'Bu kantar bir gün sizi de tartar, unutmayın' diyoruz. Anayasal haklarını kullananların cezalandırıldığı, suç işleyenlerin ise baş tacı edildiği bu düzende insanın canı güvende değildir. Bu adaletsizlik hepimizi ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı.
 
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Eşbakanı Özcan Sarıoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi Başkanı Dilancan Ateş ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Sekreteri Bahadır Altan da yaşananlara tepki gösterdi.