Remziye Alparslan: Dil bir halkın en önemli değeri

  • 09:04 15 Mayıs 2024
  • Kültür Sanat
 
Elfazi Toral 
 
İSTANBUL - 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Kürtçe'ye yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çeken Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, “Asimilasyon politikalarıyla dilimizi inkar eden ve yok sayan sisteme, en büyük cevabımız dilimizi yaşatmak olacak” dedi.
 
Kürt halkının kültürü, kimliği ve diline yönelik yıllardır süren asimilasyon politikaları her geçen gün derinleşirken, bu duruma karşı, Kürtler anadillerini yaşatmak için geçmişte olduğu gibi bugün de mücadelesini sürdürüyor. 1932'de Celadet Alî Bedirxan'ın çıkardığı Kürtçe Hawar dergisinin yayına başladığı gün olan 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak her yıl kutlanıyor. Dergi, yayın hayatına 57 sayı ile 1932’den 1943 yılına kadar devam ederken,  Kürt dilini daha da ileriye taşıdı. Her yıl 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı yaklaşırken Kürtler çeşitli etkinliklerle bu günün önemine dikkat çekiyor. 
 
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikalarına ve buna karşı verilen mücadeleye dair değerlendirmelerde bulundu.
 
'Kürt dili kendini tanıma ve bilmektir'
 
Kürt dilinin tarihini ve önemini hatırlatarak sözlerine başlayan Remziye, Kürtçe üzerinde önemli bir rolü olan Celadet Alî Bedirxan’ın Kürt dilinin gelişimine öncülük ettiğini söyledi. Celadet Alî Bedirxan’nın maddi manevi her anlamda Kürt dilinin bugünlere gelmesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Remziye, “Bu anlamda Kürtçe için yürüttüğü mücadele hem çok önemli hem de çok kıymetlidir. Celadet Alî Bedirxan birçok Kürt yazarı ve şairi bir araya getiren bir isim. Celadet Alî Bedirxan bir sözünde ‘Kürt alfabesini Kürtler arasında hem yaymak gerekir hem de öğretmek gerekir. Kürt dil tarihini öğrenmek gerekir, anlam ve önemi nedir?’ diyor. Tıpkı Kürt kimliğinin yok sayıldığı gibi Kürt dili de yasaklanıyor. Onun için Kürt dili kendini tanıma ve bilmektir. Kendi anadilimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
 
‘Asimilasyon ile dilimizi yok etmeye çalışıyorlar’
 
Kürtçeye yönelik geçmişten bu yana asimilasyon politikalarının devam ettiğini dile getiren Remziye, iktidarların inkar politikalarına rağmen Kürt halkının yıllardır mücadele ettiğini ve geri adım atmadığının altını çizdi. “Devlet Kürt halkının dil mücadelesinin önünü kesmek istiyor “diyen Remziye, “Kürtçenin müfredata girmesine engel oldular. Sistem en doğal hakkımız olan dilimizi, bize yasaklamaya çalışıyor. Kürt halkı kendi dilinde eğitim görmek istiyor.  Bu hakkımızın önüne geçilmek isteniyor. Bu anlamda asimilasyon politikalarıyla da yaşamın her alanında bizi kısıtlamaya çalışıyor. Bir dil eğer ki ilerleme göstermiyorsa okullarda ders olarak verilmiyorsa bu dil zamanla yok olur. Devlet de her zaman hakkımız olan dilimizi kısıtlamaya ve günden güne yok etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘Dil bir halk için en önemli değerdir’
 
İktidarın Kürtçeyi günden güne bitirmek istediğine dikkat çeken Remziye, “Bunun örneğini çokça görüyoruz. Örneğin Kürtçe şarkılarımız, şiirlerimiz, kitaplarımız ve Kürtçe etkinliklerimiz yasaklanıyor.  Devlet, her anlamda Kürt halkına ait olan her şeyi kısıtlıyor. Bununla birlikte Kürt halkının maddi manevi her şeyi kısıtlanmak isteniyor” sözlerine yer verdi. Dilin, bir halkın kimliği olduğuna değinen Remziye, “Kürt dili Kürt halkının kimliği, kültürü ve hakikatidir. Bizi temsil eden şey dilimizdir. Her halk kendi dili ile vardır. Bir dil inkar edilirse, kimliği de kültürü de inkar ediliyor. Dil bir halk için en önemli değerdir” dedi. 
 
‘Sisteme cevabımız dilimiz yaşatmak olacak’
 
“Sisteme en büyük cevabımız dilimizi yaşatmak ve ileriye taşımaktır”  diyen Remziye, her bir Kürdün çocuklarıyla Kürtçe konuşmasını istedi. Remziye,  Kürt halkının bütün fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Remziye, son olarak 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na dair şu sözlere yer verdi: “Yaşamımızı kimliğimiz olan Kürtçe ile yaşatmamız gerekir. İktidarın asimilasyon politikalarına karşı cevabımızı net göstermemiz lazım. Sindirme ve baskı politikalarına karşı kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Hakkımız olanı sahiplenelim. Dil bayramımızda birbirimizi yalnız bırakmayalım. Kürt halkının 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutluyorum.”