Avukat Gurbet Özbey'in duruşması ertelendi

  • 13:37 14 Mayıs 2024
  • Hukuk
 
AMED – Açık tanık Ümit Akbıyık'ın beyanları nedeniyle yargılanan avukat Gurbet Özbey'in duruşması ertelendi. 
 
Açık tanık Ümit Akbıyık'ın beyanları nedeniyle Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Gurbet Özbey hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Gurbet ve avukatları Abdullah Zeytun, Mehdi Özdemir ve Muhlis Oğurgül hazır bulundu. ÖHD ve Amed Barosu üyesi çok sayıda avukat da duruşmaya izleyici olarak katıldı. 
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan Gurbet, suçlamaları kabul etmediğini, mesleki faaliyetlerinin kriminalize edildiğini belirtti. Gurbet, "Beraatımı istiyorum" diye ekledi. 
Ardından söz alan Gurbet’in avukatları ise soruşturma işlemlerinin Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmeden açıldığını ve dolayısıyla usule aykırı bir yargılama yapıldığını söyledi. Sivil toplum çalışmalarının suçlama konusu yapıldığını söyleyen avukatlar, tanığın doğrudan müvekkillerine yönelik bir görgüsünün olmadığını ve dolayısıyla da “tanıklıktan” vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, Gurbet’in beraatını istedi. 
 
Ara kararını veren mahkeme ise tanığın bir sonraki duruşmaya hazır edilmesine dair müzekkere yazılmasına karar vererek, duruşmayı 12 Eylül'e erteledi.