Madenciler 2 bin 500 yıllık antik kente gözünü dikti!

  • 15:34 14 Mayıs 2024
  • Ekoloji
 
 
MUĞLA- Eskihisar köylüleri, Stratoneikeia Antik Kenti içinde yer alan aynı zamanda zeytin ağaçları ve su kaynaklarının bulunduğu alanda Ümit Çelikten Mermercilik’e ait maden ocağı için verilen “ÇED gerekli değildir” raporuna itiraz etti. 
 
Muğla’nın Menteşe İlçesi Eskihisar Köyü’nde yaşayan yurttaşlar, Ümit Çelikten Mermer Maden Ocağı için verilen “Çevre ve Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” raporuna itiraz etmek amacıyla Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Dilekçe vermeden önce müdürlük önünde basın açıklaması düzenlendi.
 
‘Bu duruma boyun eğmek istemiyoruz’
 
Burada söz alan köylülerden Lütfi Kirayoğlu, 2 bin 500 yıllık Stratoneikeia Antik Kenti’nin madencilerin saldırısı altında olduğunu belirterek “Sermaye bizi soymak için dağa çıktı. Kasım ayında Ulusal Madencilik adlı şirket köye gelip hiçbir inceleme yapmadan ÇED raporu aldırıp köye saldırmak istedi. Köylüler olarak püskürttük. Bin beş yüz dönümlük arazide köye 500 metre mesafede mermer ocağı açmak istiyorlar. Köyün halini görmek için bayıra, tepelere bakın. Önceden leke halinde gözüken hasar bütün tepeyi kaplamış. Ormanlar leke haline gelmiş. Bu duruma boyun eğmek istemiyoruz” şekliden konuştu.
 
Alan antik kent içinde yer alıyor 
 
İl Müdürlüğü’ne verilmek üzere hazırlanan dilekçeyi okuyan Muhtar Cafer Ateş, dilekçede söz konusu firmaya verilen ruhsatın hukuksuz olduğunu, sahanın antik kent içinde yer aldığını ayrıca zeytinlik ve içme su sahalarının bulunduğunu belirtti. Köyün, kömür madeni nedeniyle 3 defa taşındığını belirten Cafer, mücadeleyi hukuki ve idari yollarla sürdüreceklerini belirtti.