22 Temmuz 2022: Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu gerçekleştirildi

  • 09:05 22 Temmuz 2024
  • Tarihte Bugün
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde bulunan Rojava Üniversitesi’nde 22 Temmuz 2022’de Kongra Star, Suriye Kadın Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji Akademisi, Süryani Kadınlar Birliği, Zenûbya Kadın Topluluğu ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde 2 gün sürecek Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu gerçekleştirildi. 
 
Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmelerden bazıları şu şekilde: 
 
1849: ABD’li şiir, düz yazı ve çeviri yazarı  anı zamanda bir aktivist olan Emma Lazarus, bugün dünyaya geldi. 1883’te “The New Colossus” adlı eseri yazdı. Sözleri, 1903’te Özgürlük Anıtı’na yerleştirilmiş bronz bir levhada yazılı olarak görünüyor. Yahudi davalarında önemli bir rolü olan Emma, 19 Kasım 1887’de hayata veda etti. 
 
1881: Augusta Fox Bronner, bugün doğdu. Çocuk psikolojisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan ABD’li bir psikolog olan Augusta, ilk çocuk rehberlik kliniğini birlikte yönetti ve araştırması, kalıtsal özelliklerden ziyade sosyal ve çevresel faktörlere odaklanma ihtiyacını vurgulayarak, çocuk suçluluğunun arkasındaki nedenler hakkında psikolojik teorileri şekillendirdi.  Augusta, 11 Aralık 1966’da yaşamını yitirdi. 
 
2013: ABD’li avukat ve yargıç Sara Rosalie Wahl, 27 Ağustos 1924’te dünyaya geldi. Eyalet tarihinde Minnesota Yüksek Mahkemesi’ne atanan ilk kadın olan Sara, yargıçlığı  emekliliğine kadar sürdürdü. 8 yıl önce bugün yaşama veda eden Sara’nın ardından Yargıtay Baş Yargıcı Lorie Gildea,  Sara için şunları söyledi:  "Rosalie Wahl, hem avukat hem de Minnesota Yüksek Mahkemesi'nde görev yapan ilk kadın olarak devletimiz için bir öncüydü. Mahkemedeyken eyaletimizin adalet sisteminde hem cinsiyet eşitliğini hem de ırksal önyargıyı ele alma çabalarına öncülük etti. Herkes için eşit adalet ilkesine sarsılmaz bağlılığı için sevgi ve saygıyla anılacaktır." 
 
2016: Mêrdîn’in Artuklu Belediyesi bünyesinde çalışmalarını yürütecek olan Çiçek Kadın Evi'nin açılışı yapıldı. Kadınların kendi emeği ile ürettiği doğal sabun ve aromatik yağ atölyesinin açılına birçok kadın katılırken, Artuklu Belediye Eşbaşkanı Sevinç Bozan, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Mardin HDP Milletvekili Gülser Yıldırım, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanları, KJA, HDP il yöneticileri ve kadın kurumları katıldı.
 
2019: Erdîş Belediyesi tarafından düzenlenen törenle, Zilan Kadın Yaşam Merkezi açılışı yapıldı. Belediyeye kayyım atandıktan sonra Zilan Kadın Yaşam Merkezi Ekim 2019’da kapatıldı. 
 
2020: Kürdistan Özgür Kadın Örgütü (RJAK) öncülüğünde Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde Türkiye’nin saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş düzenledi. “İşgalciliğe karşı direnişe evet” sloganı ile düzenlenen yürüyüşe, yüzlerce kişi katıldı. Saholeke Caddesi’nde başlayan yürüyüş kent merkezine kadar devam etti. 
 
2022: Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde bulunan Rojava Üniversitesi’nde Kongra Star, Suriye Kadın Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji Akademisi, Süryani Kadınlar Birliği, Zenûbya Kadın Topluluğu ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde 2 gün sürecek Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu gerçekleştirildi.