20 Temmuz 2015: DAİŞ 33 düş yolcusunu katletti

  • 09:05 20 Temmuz 2024
  • Tarihte Bugün
 
Kobanê’ye yardım götürmek için Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde Amara Kültür Merkezi önünde bir araya gelen 300 kişiye yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısında 33 kişi yaşamını yitirdi. 
 
Amara Kültür merkezi önünde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde yapılacak açıklama sırasında gerçekleşen katliamda, 100’den fazla kişi de yaralandı. 
 
Tarihte bugün yaşanan gelişmelerden bazıları şu şekilde:  
 
1882: Avusturyalı matematikçi ve filozof Olga Hahn-Neurath, bugün dünyaya geldi. 1904’te 22 yaşındayken görme engelli olan Olga, 1911’de Viyana’da felsefe bölümünden mezun olan üçüncü kadın unvanına sahip. Üniversite, 1911’de yayınlanan doktora tezinden dolayı Olga’ya övgüler yağdırdı. Asıl ilgi alanı olan Boole Cebir’di.  Olga, 1937 yılında bugün akciğer enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitirdi. 
 
1890: Danimarkalı bir astronum olan Julie Marie Vinter Hansen, bugün doğdu. Kopenhag Üniversitesi’nde okurken, 1915 yılında üniversitenin gözlem evinde bir bilgisayara atandı. Elektronik öncesi dönemde bilgisayarlar, astronomların yönlendirmesiyle el hesapları yapılarak insanlar tarafından çalıştırılıyordu. Gözlemevi asistanı olan Julie 1922’de gözlemci olarak atandı. Daha sonra Uluslararası Astronomi Birliği’nin telgraf bürosunun Direktörü ve Genelgelerin Editörü olan Julie, üniversitede Astronom olarak çalıştı. 
 
Julie, küçük gezegenlerin ve kuyruklu yıldızların yörüngelerinin doğru hesaplanmasıyla tanınan Kopenhag Üniversitesi Gözlemevi’Nin ilk astronomu oldu. California Üniversitesi’nde de bir süre çalışan julie, 1940’ta Astronomi’de Annie J. Cannon Ödülü’ne layık görüldü. Julie, 27 Temmuz 1960’da yaşama veda etti. 
 
1927: Feminist ve ekonomist Barbara Rose Bergmann, bugün  dünyaya geldi. Çalışmaları, çocuk bakımı ve toplumsal cinsiyet, yoksulluk ve sosyal güvenliği kapsıyordu. Uluslararası Feminist Ekonomi Derneği’nin kurucularından ve Başkanı olan Barbara, aynı zamanda Maryland Üniversitesi ve Amerikan Üniversitesi’nde Fahri Ekonomi Profesörüydü. Barbara, 20 Nisan 2015’te yaşamını yitirdi. 
 
1939: Feminist aktivist Judith Sylvia Cohen, bugün Chicago’da doğdu. İlerleyen yıllarda sanatçı olarak Judy Chicago adını kullandı. Judy, feminist sanat anlayışının çok az konuşulduğu bir dönemde sanat pratiğini başlatan öncü isimlerden biri olarak kabul edilir. 1960’lı yılların sonlarından itibaren, feminist hareket ve siyasi aktivizm sanat alanında da etkili olmuştur. Linda Nochlin feminist sanat tarihi yazınının temel metinlerinden biri sayılan 1971 tarihli “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” isimli makalesinde büyük erkek sanatçı mitine meydan okurken sanat tarihinde kadın sanatçılara ayrılan yerin ne kadar az olduğunu dile getirdi. Benzer bir şekilde Judy, henüz öğrencilik yıllarında sanat dünyasının kadınlara karşı düşmanca tutumunun farkına vardı. Pek çok röportajında çoğu kadının sanatçı olarak ciddiye alınmadığını, erkekler tarafından domine edilen sanat dünyasında kadın sanatçıların kendilerine yer bulmakta zorlandığını ifade etti. 
 
2016: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 saat 40 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ve başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'nun ardından MGK kararlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm ülkede 3 ay süreli Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi kararı aldıklarını duyurdu.
 
2018: Özgür Kadın Birliği Şehba Bölgesi’nin “Kadın özgürlüğü demokratik toplumun özgürlük garantisidir” sloganıyla gerçekleştirdiği 2’nci konferansı 150 delegenin katılımıyla gerçekleştirdi.  Konferansın gerçekleştirildiği salona YPJ bayrakları ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile pankartlar asıldı. Konferansta, Kuzey Suriye Demokratik Federal Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediya Yûsif açılış konuşması gerçekleştirdi. Rejim güçleri ve şu an kendilerini Suriye Devrimi’nin öncüsü olarak gören kimi grupların kadın özgürlüğünü her daim göz ardı ettiğini vurgulayan Hediya, bu grup ve rejimin kadının rolünden korktuğunu vurguladı. Bölgede devam eden çetin savaş koşullarında gerçekleştirilen kongrenin çok anlamlı olduğunu belirten Hediya, Kuzey Suriyeli kadın özgürlük mücadeleleri ile Suriye ve Ortadoğu kadınlarına örnek olacağını vurguladı.