11 Mayıs 1992: Hozan Mizgîn yaşamını yitirdi

  • 09:05 11 Mayıs 2024
  • Tarihte Bugün
 
Sanatı ve devrimci kişiliği buluşturan Hozan Mizgîn, yaşamını yitirişinin üzerinden 31 yıl geçti. 
 
Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın) 1962 yılında Batman'a bağlı Binatlı (Bileyder) köyünde dünyaya geldi. Sesi ve sanatı ile çocuk yaşlarında fark edilen Mizgin, feodal yapının verdiği baskıcı zihniyete ve sistemin Kürtler üzerinde uyguladığı politikaların yakın takipçisi oldu. 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre önce özgürlük mücadelesine katılan Mizgin, mücadele içerisinde aktif bir şekilde yer alır ve sanat alanında çalışmalara öncülük etti. 
 
Tarihte bugün yaşanan gelişmelerden bazıları şu şekilde: 
 
1894: ABD’li modern dansçı Martha Graham, dünyaya geldi. Martha, 70 yıldan fazla dans etti ve öğretmenlik yaptı. Beyaz Saray’da sahne alan Martha, kültür elçisi olarak yurt dışına seyahat eden ve  ilk dansçıydı. 
 
1944: Amerikalı modernist ressam, tiyatro dekoru ve kostüm tasarımcısı, şair Florine Stettheimer, 19 Ağustos 1871 tarihinde Rochester, New York’ta doğdu. Annesi varlıklı Alman-Yahudi bir ailenin dokuz kızından biridir. Babası beş kardeşiyle birlikte Florine’i terk edip Avustralya’ya gittiği için kadınlarla çevrili bir ortamda, New York ile Avrupa arasında gidip gelerek büyüdü. En küçük üç kız kardeş, annelerinin 1935’teki ölümüne dek birbirleriyle çok yakın bağlar kurdukları için “Stettiler” diye bilinir.  Florine, 78 yıl önce 11 Mayıs’ta kanserden hayatını kaybeder. Ölümünden sonra Florine, vasiyeti üzerine resimleri satılmak yerine ABD’nin dört bir yanındaki müzelere bağışlanarak dağıtılır. Crystal Flowers adlı bir şiir kitabı 1949 yılında kız kardeşi tarafından yayınlandı.
 
2011: İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyi ilk Türkiye imzaladı. Türkiye ilk imzacı olmasına rağmen Kadın kazanımları açısından önemli bir yeri olan İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart 2021’de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından çıkarılan kararname ile  bir gecede çekildi. 
 
2011: Merkezi Hewlêr’de bulunan Kürt Kadın İlişkiler Merkezi (REPAK) öncülüğünde 73 kadın örgütü ve 181 kadın aktivistin de katılımıyla, kadın katliamlarına karşı bir kampanya başlatıldı. Kampanyaya dair, “Öncü kadınlara yönelik suikastları durduralım” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Kampanya ile öncü kadınlara yönelik katliam politikaları deşifre ve teşhir etmeyi yanı sıra dünya çapında etkili bir mücadele geliştirmeyi amaçlıyoruz” denildi.
 
2011: Ayşe Paşalı’nın katledilmesi davasının karar duruşması öncesi feministler, kararı beklemek ve kadın katliamlarına dikkat çekmek için 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde “7/24 nöbetteyiz” eylemi düzenledi. Katili ve eski eşi İstikbal Yetkin’den şiddet gören ancak mahkeme tarafından koruma talebi reddedilen Ayşe’nin katledilmesine ilişkin davanın 12 Mayıs’ta görülen karar duruşmasından bir gün önce kadınlar, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Van, Sinop, Urfa, Diyarbakır, Van, Antep, Mersin, Samsun, Nevşehir, Adana ve Trabzon’da meydanlarda nöbet tuttular. Bu nöbet sırasında katledilen kadınların hikayeleri okundu. İstanbul’dan diğer illerle canlı bağlantılar kuruldu. İstanbul Taksim meydanı ve Ankara nöbetleri 12 Mayıs öğlen mahkeme bitimine kadar devam etti. Canlı bağlantıyla karar öğrenildi. 
 
Ankara 1.Ağır Ceza Mahkemesi, fail İstikbal Yetkin’i, indirim uygulamayarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti.