7 barodan gözaltılara tepki

  • 13:33 27 Eylül 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - Amed'de Kürtçe eğitmenlere yönelik gözaltılarla ilgili 7 baro, gözaltıların hukuksuz olduğunu belirterek, serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.
 
Amed'de 24 Eylül'de gerçekleştirilen operasyonlarda Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile bazı evlere yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. Bu gözaltılara tepki olarak Amed, Agirî, Êlih, Mêrdîn, Riha, Şirnex ve Wan baroları yazılı bir açıklama yayımladı.
 
Anadili yaşatma hakkı
 
Baroların Kürtçe Dil Komisyonları tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan kişilerin Kürt dili üzerine çalışmalar yürüten aktivistler olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu operasyon Kürt diline yöneliktir. Kürt diline yönelik çalışmaların kriminalize edilmesi, Kürt halkının kendi dilini geliştirme çabalarından uzak kalmasına neden oluyor. Her ne kadar Kürtçe dili hukuken yasaklı görünmese de hukuksuz uygulamalar ve fiili engellemelerle Kürtçenin kullanımının önüne geçilmeye çalışılıyor. Kürt diline dair çalışmalarda bulunmak bir suç değildir. Anadili konuşmak ve yaşatmak her Kürdün temel hakkıdır ve bu hakkı savunmaya devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı.
 
‘Serbest bırakın’ çağrısı 
 
Açıklamada ayrıca, Kürtçe öğrenmek ve öğretmek isteyen kişilerin gözaltılar, tutuklamalar ve yargılamalarla karşı karşıya kalmasının hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Barolar, Kürtçe eğitmenlere yönelik yapılan ev baskınlarının ve kurumlarının basılmasının hukuki dayanağı olmadığını belirterek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.