İran rejimine karşı ortak mücadele çağrısı

  • 13:57 26 Temmuz 2024
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ - İran’ın Pexşan Ezizi ve Şerife Muhammedi’ye idam cezası vermesine tepki gösteren TJK-E, İran rejimine karşı tüm kadın örgütlerine ortak mücadeleyi yükseltme çağırısında bulundu. 
 
Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Pexşan Ezizi ve Şerife Muhammedi’ye idam cezası verilmesine dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yıllardır büyük bedel ve emeklerle yaratılmaya çalışılan Kürt halkının özgürlük mücadelesinin, tarih boyunca hegemonik güçler tarafından baskı, yurdundan etme, işkence, katliam ve asimilasyonlarla bastırılmaya çalışıldığı belirtildi.  
 
‘Kimyasal silah hafızamızda tazeliğini korumakta’
 
Kürt halkı ve kazanımlarına karşı bölgedeki yerel güçlerin uzlaşı içerisine girdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Barzani ve ailesinin bölgede yaşayan halkların tepkilerine rağmen bu politikaya uşaklık etmesi ne kadar derin bir ihanetin içinde olduğunu bizlere göstermektedir. TC faşist devletinin Bakur'da olduğu gibi tutuklama, katliamlar, kadın cinayetleri, doğa kırımı, göç ve askeri operasyonlarını psikolojik ve özel savaş teknikleriyle yürütmesinin yanında, işgal saldırılarıyla Başur'da Kürt özgürlük hareketine karşı yasak olan kimyasal silahları kullanması hafızamızda tazeliğini korumaktadır. Başur, Bakur, Rojava ve Rojihilat'ta gelişen soykırım politikalarıyla Kürt halkının tüm varlık gerekçesini elinde almayı hedefleyen bu güçler bunu yaparken tabii tek başına değildir. Başta ABD, Rusya ve diğer NATO ülkelerinin de ortaklaşması yerel güçlerin politikası ile örtüşmektedir” denildi.  
 
‘Kadınlar eril zihniyetlere boyun eğmeyeceğini haykırdılar’
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Tıpkı faşist TC gibi özgürlük mücadelesini baskı ile yönetmeye çalışması 2022'de Jina Mahsa Amini' nin katliamı ile başlayan halk serhindanlarını, direniş ruhunu ortaya çıkarmıştır. Baskıcı Molla rejimine karşı kadınların duruşu Jin, Jiyan, Azadi felsefesiyle yaşamsallaşarak dünyadaki kadın hareketlerine ilham olmuştur. Bölgede ve dört parça Kurdistan'da işgalcilerin kadınlar üzerinden toplumları baskı altına almasına direnen kadınlar bugün mücadeleyi daha da büyüterek düşmana ve eril zihniyetlere karşı boyun eğmeyeceğini haykırmışlardır. Bu anlamda Rojhilat'ta rejimin kadın hakları savunucusu ve Gazeteci Pexşan Azizi ile Şerife Muhammedi'ye ağır işkencelerin ardından idam cezası vermesini kınıyoruz. Kadın düşmanı İran rejimine karşı ortak mücadeleyi yükseltmek için tüm kadın örgütlerimizi dayanışmaya çağırıyoruz."