Emeklerinin karşılığını alabilecekleri alan istiyorlar

  • 09:05 26 Temmuz 2024
  • Emek/Ekonomi
 
Gülistan Gülmüş
 
AMED - Peyas Belediyesi’nin “Kadın Emeği Buluşması”na gelerek el emeği ürünlerini satan kadınlar, kendi kazançlarını sağlamanın önemine dikkat çekerken, Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar da, kadın yoksulluğuyla mücadelede çalışmalarının süreceğini dile getirdi.
 
Amed’de Peyas (Kayapınar) Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlarla dayanışmak amacıyla geçtiğimiz günlerde 75 Park’ta “Kadın Emeği Buluşması” gerçekleştirmişti. Kadınlar buraya gelerek hem gıda hem de tekstil ürünlerini halkla buluşturdu. Kadınlar, Peyas Belediyesi’ne ürünlerini tanıtmak adına alan açtığı için teşekkür etti.
 
‘Ayaklarımızın üzerinde durmak çok önemli’
 
Etkinliğe katılanlardan Hatice Baran, ekonomik olarak geçimini sağlamak istediğini belirtti. Hatice, “Ayaklarımızın üstünde durmak için buradayız. Ben de sütlü reçel yaptım. Bu reçeli yapmak için 4-5 saat ateş üzerinde kaynattım. Bu işi yapmaya yeni başladım. Arkadaşlar bana buraya bir şey yapıp getirebileceğimi söyledi ve ben de sütlü reçel yapıp getirdim. Kadın emeği erkeklere el açmamak adına, ayaklarımızın üzerinde durmak adına çok önemli” ifadelerine yer verdi.
 
‘Kadın isterse her şeyi yapabilir’
 
Leyla Akdemir de evinin ihtiyaçlarına destekte bulunmak amacıyla etkinlikte yer aldığını dile getirdi. Bir işyerinin olmasını istediğini paylaşan Leyla, “Burada Diyarbakır yemekleri yapmak istiyorum. Buraya gelerek hem aileme destekte bulunmak istedim hem de burada belki bir iş imkanı yakalarım diye düşündüm. Bütün kadınların da çalışmasını beklerim. Kadın isterse her şeyi yapabilir” sözlerini kullandı.
 
‘Kendimiz bir şeyler yapalım satalım’
 
Gittikleri kurslarda çeşitli el işi yazma, nakış gibi eşyalar yapan Gülseren Döner, kadınlara ekonomik olarak geçimlerini sağlayabilmeleri için imkanlar sunulması talebini yineledi. Buluşmaya yaptığı kuru pastaları satmak üzere gelenlerden Esmer Yılmaz ise kadınların çalışmasının ve üretmesinin önemini şu sözlerle aktardı: “Kadınlar erkeklere bağlı kalmasın. Onlar da kazansınlar ve erkeklere muhtaç olmasınlar. Biz diyoruz ki kendi elimize bakalım, erkeklerin eline bakmayalım. Kendi ellerimizle bir şeyler yapalım, satalım. Herkes kendi hakkını arasın, kendi üretimlerini sağlasınlar, emek versinler, satsınlar. Kadınlar her şey yapabilir.”
 
‘Kadınların önü açılsın’
 
Sözlerine, “Çalışmak istiyorum” diye başlayan Zennure Kaya da, belediyenin kendileri için imkanlar sağlaması talebini dile getirirken, “Belediyeler bize bu imkanı tanıdılar. Bu etkinlikler daimi olsun istiyoruz. Kadınlara yardımcı olsunlar, önlerini açsınlar istiyoruz. Ben çalışmayı çok istiyorum ve bizim için imkanlar sağlanırsa daha iyi olur” dedi.
 
‘Bu etkinliği sürdürmeyi planlıyoruz’
 
Etkinlikte yer alan kadınların talep ve isteklerinin ardından mikrofonumuzu uzattığımız Peyas Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Hediye Güneş Seger, kadınların özellikle ekonomik krizden etkilenmelerinden kaynaklı böyle bir etkinliğe ihtiyaç duyduklarının altını çizerken, bu tür etkinliklerin devamının sağlanacağını ekledi. Hediye, “Kadınların bu ülkede yaşadığı en büyük sorun ekonomik sorunlar. Gittiğimiz her kadının bizden öncelikli isteği ekonomik oluyor. Kadın üretiyor ama ürettiğini satacak, pazarlayacak bir alan bulamıyor. O yüzden kadınları buraya getirip ürünlerini satmalarına aracı oluyoruz. Her hafta farklı parklarda bu etkinliği sürdürmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Amaç kayyımın kadın emeği boyutuyla tahribatlarını gidermek
 
Peyas Belediye Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar da düzenledikleri etkinliğin amacını paylaştı. Özellikle 8 yıllık kayyım döneminde kadın emeği alanında yaşanan tahribatları onarmak istediklerini kaydeden Berivan, “Tahribatları giderebilme noktasında kadın emeğini, gücünü, örgütlülüğünü ve birikimini açığa çıkarma ihtiyacından yola çıkarak ufak çaplı da olsa projeleri hayata geçirme çalışmamız var. Bu noktada da birçok sahada, stratejik plan dahilinde kent uzlaşısı projemiz dahilinde kentte yaşayan tüm bireylerin yaşadıkları kentin hakkını savunabilecek düzeye gelmesinde sözünü söyleyebilmesi, örgütlülüğünü daha da pekiştirebilmesi, üstümüze düşen görev ve yükümlülüklerdir” dedi.
 
‘Yoksulluğun arttığı bir coğrafyada kadınlara dokunmak istedik’
 
Berivan, özellikle 2015-16 yılları arasında sokağa çıkma yasakları döneminde kadınların daha da yoksullaştığına dikkat çekti. Kadınlar için bundan sonraki süreçte yapacakları çalışmalara değinen Berivan, “Kadınlara dair yoksulluk politikaları, özellikle iktidarın her geçen gün derinleştirmiş olduğu kutuplaştırıcı siyaset, yoksulun daha da yoksullaştığı, mahrumiyetin daha da arttığı bir coğrafyada dokunmak, temas etmek adına bu çalışmayı başlattık. Kadının emeğini daha da geliştirebileceği alanlar, kadına dair kooperatif örgütlenmeleri, daha büyük birlikleri oluşturmaya giderken hem ilgisini açığa çıkarabilmek, hem üretime teşvik etmek hem de ürettiklerinin değerini ortaya koyabilmek adına çalışmalarımızı Park 75’te başlattık. Bugün emeğini ortaya koyan kesim özellikle 2015-16 yıllarında Sûr’dan yoğun göç eden Barış Mahallesi, 500 Evler’de yaşayan birçok konuda mahrum bırakılmış kadınlarla başladık. Biz sadece üreten kadının üretebildiğini gösteren bir yol olduk” ifadelerine yer verdi.