Türkiye-KDP işbirliğine tepki

  • 09:02 26 Temmuz 2024
  • Güncel
 
WAN - Güney Kurdistan bölgesinde Türkiye ve KDP iş birliği ile sürdürülen saldırıların amacına dikkat çeken PİA Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, iktidarın, “Kürtleri birbirine kırdırma” politikasına dikkat çekerek, olası bir çatışmanın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Menice, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
 
Türkiye’nin Güney Kurdistan’a yönelik askeri sevkiyatına onay veren anlaşmalara imza atan KDP’ye tepkiler büyüyor. Türkiye’nin Kürtlere yönelik imha, inkar ve saldırı politikalarını destekleyen KDP’nin bu tutumu, Kurdistan, Rojava, Avrupa ülkeleri ve daha birçok merkezde protesto ediliyor. KDP’nin bu yaklaşımı, Kürtlerin yüzyıllardır verdiği mücadele sonucunda elde ettiği kazanımlara dönük bir saldırı olarak değerlendiriliyor. 
 
İnsan ve Özgürlükler Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, KDP’nin Türkiye ile işbirliğine ve askeri sevkiyatı onaylamasına ilişkin JINNEWS’e konuştu. 
 
‘Fiili müdahale hep vardı’
 
Türkiye’nin geçmişten bugüne Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya dönük bir “işgali” söz konusu olduğunu söyleyen Menice, “Türkiye’nin Rojava ve Güney Kurdistan’daki toprakları kontrol altına alma, oradaki Kürtleri baskılama, Kürtlerin kendilerine özgür bir alan oluşturmasını engelleme ki engellemeleri zaten cumhuriyet döneminden bu yana devam eden bir durum söz konusuydu” ifadelerini kullandı. 
 
‘Kürt halkını birbirine kırdırtarak zayıflatmaya çalışıyor’
 
Türkiye’nin, PKK’yi bahane ederek, Güney Kurdistan’a saldırdığını kaydeden Menice, “Sıklıkla silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve askeri gücünü Kürt bölgesinde konuşlandırarak gerçekleştiriyor. Saldırıların, tehditlerin amacı Kürt oluşumunu ortadan kaldırmak. Özelde de Kürt halkını birbirine kırdırarak, zayıflatmaya çalışıyor” diye belirtti. 
 
‘Çatışmanın önüne geçilmeli’
 
Kürtlerin saldırılar karşısında daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Menice, “Devletlerin yapmaya çalıştığı Kürt halkını birbirine düşürmek. Birbirlerine öldürtme, birbirlerini yok etmeye teşvik etme. Bu konudaki argümanları ve ortamı da kendi ırkı yoluyla yapıyor. Kürtlerin kesinlikle bu oyunlara gelmemesi gerekiyor. Özellikle Güney Kurdistan’daki Kürtler arasındaki bu huzursuzluğun bir an önce bertaraf etmesi gerekiyor. Bir an önce siyasi kanadı, barış elçilerinin, akademisyenlerin ve kim buna ne katkı sunacaksa bir an önce harekete geçmesi gerekir. Orada herhangi bir çatışmanın önüne geçilmelidir” sözlerine yer verdi. 
 
‘Hükümet yönetim beceriksizliğini Kürtlere ödetiyor’
 
KDP ile Türkiye arasında bir anlaşma varsa, buna karşı uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi, konunun muhatapları ile görüşülmesinin gerekliliği üzerinde duran Menice, “Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Yüzyıllardır Kürt halkı kendisine yönelik saldırı sonucu, binlerce kişiyi kaybettik. Hükümet, yönetim beceriksizliğinin faturasını Kürtlere kesiyor. Var olan ekonomik kriz, kaosu Kürt halkının kazanımlarına saldırarak, onları yönetemedi. Kamuoyunu, operasyonlarda başarılıymış gibi göstermeye çalışıyor. Yıllardır kullanmadığı ve denemediği silah kalmadı” diyerek, kamuoyunu saldırılara karşı duyarlı olmaya çağırdı.