Mêrdîn'de kayyım 4 milyar 875 milyon 802 bin TL borç bıraktı

  • 11:17 24 Mayıs 2024
  • Güncel
 
MÊRDÎN - Kayyımın bıraktığı tahribat ve borçlara dair basın toplantısı düzenleyen Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, kayyımdan devralınan borcun toplam 4 milyar 875 milyon 802 bin 802,94 TL olduğunu açıkladı.   
 
Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Devrim Demir ile Ahmet Türk, kayyımın bıraktığı borç ve tahribata dair basın toplantısı düzenledi.  Kent merkezinde bir otelde düzenlenen toplantıya çok sayıda gazeteci katıldı.
 
Kayyım tahribatları anlatıldı
 
Mêrdîn’in tarihi ve kültürel yapısına işaret eden Devrim Demir, kentin kültürel ve tarihi dokusunun korunmadığı ve kayyım eliyle tahrip edildiğini ifade etti. Devrim, “Kurdistan kentlerinde halka hizmet eden tüm kurum ve kuruşlar kayyım atamasının ardından ya kapatıldı ya da çeşitli saldırılara maruz bırakıldı ve amacından saptırıldı. Kayyım tüm sokak, cadde, park ve tarihi yerlerin isimlerini değiştirdi. Kürt diline dair hizmet yürüten tüm kurumlar kapatılarak sadece Türkçe hizmet verilmeye başlandı. Qoser’de (Kızıltepe) Uğur Kaymaz Bulvarı kaldırıldı ve heykel yerine saat kulesi inşa edildi. Bu saldırılarla toplumsal hafızaya saldırılmak istendi.  Düzenlenen festivallerin kentin kültürüyle alakası yok. Örneğin Nisêbîn’de (Nusaybin) hamsi festivali düzenlendi. Deniz olmayan yerde, hamsi olmayan yerde hamsi festivali düzenlendi. Tüm bunlar, toplumun kültürel yapısını yansıtmayan etkinlikler çok bilinçli yapılıyor. Birçok ilçede kadın merkezleri kapatıldı” diyerek kayyımların yarattığı tahribata değindi.
 
4 milyar 875 milyon borç bırakılmış
 
Ardından konuşan Eşbaşkan Ahmet Türk ise Mardin Valiliği’nin belediyenin elektrik borcunun olmadığını iddia ettiğini ancak borcun olduğunu belirtti. Belediye kasasında para bırakıldığının lanse edildiğini kaydeden Ahmet, çalışanların maaşlarının ödenmediğini kasadaki paraların maaşlara gideceğini ifade etti. Borcun 600 milyon civarında olduğunu kaydeden Ahmet, “Ama kayyım pişkin bir şekilde borcun olmadığını söylüyor. Eğer biz yalan açıklamalarda bulunuyorsak bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunsun. 8 Mayıs’ta elektriklerin kesileceği söyleniyor ve 10 gün sonra elektrikler kesiliyor üstelik ödeme yaptığımız halde. Onlar bu borcun biz belediyeyi devraldıktan sonra oluştuğunu ifade ediyor. 40 günlük bir belediyede 600 Milyon borç olabilir mi? Biz 40 günde nasıl 600 milyon borç yapmış olabiliriz” diye konuştu. Ahmet, toplam borcun 4 milyar 875 milyon 802 bin 802,94 TL olduğunu belirtti.
 
‘Biz bu halka hizmet etmek için geldik’
 
“Biz bu halka hizmet etmek için geldik” diyen Ahmet, “Ne kimseye iftira atarız ne de belgesiz konuşuruz. Yaptığımız tüm çalışmaları halkla paylaşacağız. Basına da kapımız her zaman açıktır bize istediklerini sorabilirler. Ancak hem yerel hem de ulusal basın vicdanlı hareket etmeli” şeklinde konuştu.
 
Ardından kayyım tarafından yapılan taşınmazların bilgisi slayt gösterimi yapıldı. 
 
Açıklamaların ardından gazetecilerin soruları alındı. Toplantı gazetecilerin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.