‘Arkadaşlarımızın katilleri ceza almadıkça bu yürüyüş sürecek’

  • 15:14 12 Şubat 2024
  • Siyaset
ÊLIH – Êlih’de yürüyüşünü sürdüren Özgürlük Yürüyüşçüleri, 4 Eylül 1993’te gerçekleştirilen saldırıda katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ı anarak “Katledilen her arkadaşımızın katilleri ceza almadığı, Kürt sorunu demokratik bir şekilde çözüm çözülmediği sürece bu yürüyüşümüz devam edecek” mesajı verdi. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun siyasi  çözümü için siyasiler ve demokratik kitle örgütleri yöneticilerinin katılımıyla 12’nci gününde Êlih’te (Batman) devam eden “Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nde” yer alanlar 4 Eylül 1993’te gerçekleştirilen saldırıda katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ı katledildiği yerde andı. Çarşı Mahallesi'nde bulunan Elma Sokağı'nda yapılan anmaya Mehmet’in katledildiği saldırıda yaralanan DEP'in eski milletvekili Nizamettin Toğuç’ta katıldı. Elma Sokağı’nda bir araya gelen kitle, ellerinde Mehmet Sincar ve Kürt siyasetçi Habip Kılıç ile Metin Özdemir'in fotoğrafları ile anmanın yapıldı yere kadar “Şehit 5namirin” sloganları ile yürüdü. 
 
‘Gençlerimiz, siyasetçilerimiz ölmesin diye yürüyüyoruz’
 
Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal, "Yürüyüş boyunca katledilen bir çok arkadaşımızı andık. Türkiye Cumhuriyete tarihi siyasal katliam, asimilasyon ve inkar ile dolu.  Demokratik siyaset yapanlar katledildi, cezaevine atıldı. Demokratik siyasette yer alanlar hedef alındı. Bugün biz DEP’in devamı olarak DEM Parti olarak buradayız. Katledilenler cezalandırılmadı, cezasızlık ile katilleri, failleri ödüllendirdi. Mehmet Sincar’ın davası zaman aşımı gerekçesi ile tozlu raflara kaldırıldı. Faillerin kim olduğunu biliyoruz. Bir daha siyasetçilerimiz, gençlerimizi ölmesin diye yürüyoruz” diye konuştu. 
 
‘Muhatap Öcalan’
 
Kürt sorunun demokratik çözümünde muhatabın Abdullah Öcalan olduğunun altını çizen Newroz, “Bunu 2013-2015 yılları arasında gördük. Demokratik bir çözüm için hazırız. Sayın Öcalan daha önce ‘ben hazırım’ dedi. Mehmet Sincar şahsında katledilen bütün arkadaşlarımıza sözümüz olsun; katledilen her arkadaşımızın katilleri ceza almadığı, Kürt sorunu demokratik bir şekilde çözüm çözülmediği sürece bu yürüyüşümüz devam edecek. Bu yürüyüş; Mehmet Sincar, Mehmet Özdemir, Vedat Aydın, Musa Anter’in yürüyüşüdür. Mücadeleleri yolumuzu aydınlatıyor. Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar bu yürüyüş sürecek ” şeklinde konuştu.
 
‘Gözünü aç Özgürlük Yürüyüşçüleri burada’
 
Anmada söz alan Mehmet Sincar’ın katledildiği saldırıda yaralı kurtulan DEP'in eski milletvekili Nizamettin Toğuç da, “Mehmet Sincar gözünü aç ve gör arkadaşların, özgürlük yürüyüşçüleri burada. Bugün Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için bir yürüyüş var. Dost ve düşman bilsin ki; Sayın Öcalan sıradan biri değil.  Özgür olana kadar mücadele etmeye devam etmemiz gerek. Washington ABD, Mahatma Gandi Hindistan, Nelson Mandela Güney Afrika ve Ho Chi Minh Viyetnam için ne ise Sayın Abdullah Öcalan Kürtler için odur. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit Kürtler için kırmızıçizgi. Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar eylemler devam etmeli. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halının özgürlüğüdür. Bunu iyi öğrenmemiz gerek” diye konuştu. 
 
Anma Mehmet Sincar’ın vurulduğu yere bırakılan karanfiller ile son buldu.