Özgürlük Yürüyüşü Êlih’te: Gökyüzüne 75 beyaz balon uçuruldu

  • 11:51 12 Şubat 2024
  • Siyaset
ÊLİH - “Büyük Özgürlük Yürüyüşü”nün Qers kolu, Amed’ten önceki son durağı olan Êlih’te "Güneşin batmadığı, çiçeklerin solmadığı özgürlüğe yürüyoruz" pankartı ile karşılanarak 75 beyaz balon uçuruldu. HDK Eşsözcüsü ve DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, “Kürt halkı kendi değerleri ile vardır, var olacaktır. Bu değer de Sayın Abdullah Öcalan’dır. Bu yürüyüş, Kürt sorununa çözüm ve Sayın Abdullah Öcalan’a özgürlük içindir” dedi.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için siyasiler ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla 12 gündür devam eden “Büyük Özgürlük Yürüyüşü” finale doğru gidiyor. Büyük buluşmanın ilkinin yapılacağı Amed’e yaklaşan Qers kolu, bugün Êlih’te görkemli bir şekilde karşılandı. Yürüyüşçüler kent girişinde bulunan Kıra Dağı mevkiinde büyük bir coşku ile karşılandı. Meşalelerin yakıldığı, havai fişeklerin patlatıldığı karşılamada, yürüyüşçülere çiçekler verildi. 
 
Abdullah Öcalan’ın yaşına ithafen 75 beyaz balon uçuruldu
 
"Güneşin batmadığı, çiçeklerin solmadığı özgürlüğe yürüyoruz" ve "Roj bilind dibe Kurdistan azad dibe" pankartlarının açıldığı karşılamada, davul ve zurna hiç susmadı. Kürtçe seslendirilen şarkılar eşliğinde, erbane sesi eşliğinde halaya duran kitle, sık sık "Bijî berxwedana zîndanan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Karşılama PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için havaya bırakılan 75 beyaz balon ile son buldu. Kitle karşılama sonrası konvoy ile kent merkezine geçti.
 
‘Kürtlerin devrimcilerin bir hayali var’
 
Burada konuşan HDK Eşsözcüsü ve DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, “Kürtlerin devrimcilerin bir hayali var. Kürt halkı kendi değerleri ile vardır, var olacaktır. Bu değer de Sayın Abdullah Öcalan’dır. Bu yürüyüş, Kürt sorununa çözüm ve Sayın Abdullah Öcalan’a özgürlük içindir. 3 yıldır İmralı’dan haber alamıyoruz. Bu devletin bir hukuk devleti olduğunu söyleyenlere sesleniyoruz; bu yürüyüş adalet yürüyüşüdür. Kürt halkı bu topraklarda adalet ve kendi değerlerine saygılı olunmasını istiyor. Kürdistan’ın her yeri kayyım, toplu mezarlarla dolu. Yüzyıllık statükocu, inkarcı, asimilasyonculara sesleniyoruz. Bizim bir kimliğimiz ve onurumuz var. Dost ve düşman bilsin ki onurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bu yürüyüş aynı zamanda bir özgürlük yürüyüşü. Her türlü inkarcı sistemi tarihin çöp sepetine gönderme yürüyüşüdür. Bu yürüyüş Batman’dan Kürt olup, Ankara’da kurt olanlara inat biz yaşamı uğruna ölecek kadar severiz diyen Kemal Pir, Hayri Durmuş’un yürüyüşüdür. Bu hakikat yürüyüşüdür. Sakine Cansız, Aysel Doğanların yürüyüşüdür. Bu yürüyüşe omuz ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 
 
‘Zulmün değil direnişin kalesi’
 
Kürdistan topraklarının zulmün değil, direnişin kalesi olduğunu ifade eden Cengiz, “Kürdistan toprakları, özgürlüğün eşitliğin toprakları olacaktır. Bu yürüyüş demokrasi mücadelesini büyütme ve 31 Mart’ta kayyımları def etme yürüyüşüdür. Bu yürüyüş son değildir ve bir starttır. Onlarca yıl faşizme karşı bir yürüyüş içerisindeyiz. Sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne, Kurdistan statüye kavuşuncaya kadar binler, on binler olarak bu yürüyüşe devam edeceğiz. Zafer için direnen Kurdistanlılarındır” diye konuştu.
 
Adalet Nöbeti’ne ziyaret
 
Êlih’te, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için tutsak yakınları ve sivil toplum örgütlerinin öncülük ettiği Adalet Nöbeti 12’uncu gününde devam ediyor.  DBP İl Binasında devam eden nöbeti  “Büyük Özgürlük Yürüyüşü”  Qers kolu ziyaret etti.  Ziyarette “Bijî berxwedana zindanan”, “Direne kazanacağız”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.
 
Burada konuşan DEM Parti Şirnex Milletvekilli Nevroz Uysal, annelerin daha önce gerçekleştirilen açlık grevi eylemlerine öncülük ettiğini ve direnişlerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından selamlandığını hatırlatarak, yine kazanacaklarını söyledi.   
 
Ardından konuşan DEM Parti Amed Milletvekilli Adalet Kaya ise yürüyüşleri boyunca ziyaret ettikleri Adalet Nöbetler’inden göç aldıklarını belirterek, “Annelerin kutsal direnişlerini selamlıyoruz. Bu direnişleri yolumuzu aydınlatıyor ve göç veriyor. Gittiğimiz her yerde halkımızın büyük coşkusu ile karşılandık. Talep belli. Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü dışında başka alternatif yok” dedi.   
 
Ardından konuşan Barış Anneleri Meclisi Üyesi Sultan Azboy, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için dünyanın birçok yerinde mücadele verildiğini belirterek, mücadelenin her geçen dakika kat ve kat arttığını belirtti.