Zerzevan’dan seslendiler: Tarih günümüzde biz tarihin başlangıcında gizliyiz

  • 14:20 12 Şubat 2024
  • Siyaset
AMED - Özgürlük Yürüyüşçüleri, Zerzevan Kalesi’nden PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kitabından “Bugünkü insanlığı yaratan kültürün öykü bu topraklarda saklıdır ve tarih günümüzde gizlidir bizler tarihin başlangıcında" kesitini okudu. 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için başlatılan "Büyük Özgürlük Yürüyüşü"nün Wan kolu Mêrdîn Şemrex (Mazıdağı) ilçesinin ardından bir sonraki durağı olan tarihi Zerzevan Kalesi oldu. Zerzevan Kalesi’ni gezen Özgürlük Yürüyüşçüleri, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Ziyaretçilerle fotoğraf çeken yürüyüşçüler, yurttaşlarla sıcak anlar yaşadı.
 
‘Tarih günümüzde gizlidir bizler tarihin başlangıcında’
 
DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, Zerzevan Kalesi’nde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kitaplarından şu kesiti okudu: “Kürdistan halkının demokratik çözüm projesi heyecan veriyor. Kürtler nasıl ilk Sümer sınıflı ve devletli toplum uygarlığının gelişmesinde ana (neolitik) kaynak rolünü oynayıp tarihe dev bir katkıda bulundularsa, günümüzde de aynı alanda, gelişmiş yeni bir Helen sentezinde Ortadoğu'nun kimliğini dokuyorlar. Kürt 'Teji'si dönecek ve Ortadoğu'yu demokratik uygarlık çağına ulaştıracaktır. Bize düşen, 'Yeni Gılgamış ve İskenderlere' kul olmadan, bu sefer uygarlığa halkların efendisiz katılımlarının umut kaynağı olabilmektir. Evrensel özellikleri bağrında taşıyan, 'halkların demokratik ve ekolojik uygarlığının' şafak vaktinde, aydınlığın ilk ışıklarını bu kez de ilk olarak çakabilmektir. Bugünkü insanlığı yaratan kültürün öykü bu topraklarda saklıdır ve tarih günümüzde gizlidir bizler tarihin başlangıcında.”
 
Xana Axpar’da davulla karşılandılar
 
Ardından Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçesine doğru yola çıkan Özgürlük Yürüyüşçüleri, Kadoil petrolde davul ve zurna ile karşılandı. Burada davul ve zurna eşliğinde halay çeken kitle ardından “Bijî berxwedana zindanan” sloganları eşliğinde Dem Parti ilçe binasına doğru yürüdü. Yurttaşlar ise evlerinin pencere, balkon ve damından kitleye destek verdi. Parti binasına varan kitle ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.  
 
‘Özgürlük Yürüyüşünü hep birlikte büyütüyoruz’
 
Burada konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Halide Türkoğlu, Özgürlük Yürüyüşünün iki koldan devam ettiğini ifade ederek, “Temel talebimiz Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve onurlu bir barışın getirilmesidir. Bugün cezaevlerinde tecridin kırılması için yüzlerce tutsak açlık grevinde, anneler Adalet Nöbetindeler. Bu Özgürlük Yürüyüşünü hep birlikte büyütüyoruz. Başta Kurdistan olmak üzere tüm halklara çağrıda bulunuyoruz. Bizler umudu Özgürlük Yürüyüşüyle büyütüyoruz. Bizler Serhad’tan getirdiğimiz sıcak selamı Amed’e ulaştıracağız. Bu yürüyüşü kadınların, gençlerin, Kürtlerin, Ortadoğu halklarının onurlu ve eşit bir şekilde yaşama umududur. Gelin hep birlikte bu direnişi sahiplenelim. Gelin hep birlikte ‘tecrit, kalksın, barış gelsin bu ülkeye’ diyelim” dedi.
Yarın iki kol birleşiyor
 
Özgürlük Yürüyüşünün bu durağı sona ererken, yarınki durağı ise Amed olacak. Yarın Özgürlük Yürüyüşünün Wan ve Qers kolu Amed’te birleşecek.