Kayyım tahribatlarına ilişkin araştırma önergesi

  • 15:17 30 Kasım 2023
  • Siyaset
 
ANKARA - HEDEP Mêrdin milletvekilleri, belediye başkanlarına yönelik yargı operasyonları, kayyım atamaları ve Mêrdin kayyımının yolsuzluklarının araştırılmasını istedi. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mêrdin Milletvekilleri, Saliha Aydeniz, Beritan Güneş ve  George Aslan; seçilmiş belediye başkanlarına yönelik yargı operasyonlarının ve kayyım atamalarının demokratik seçim yöntemlerinin yok sayılmasına neden olduğunu ifade ederek, Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
 
HDP’nin yönetiminde bulunan 48 belediyeye 19 Ağustos 2019’da kayyım atandığı ve seçilmiş belediye eşbaşkanlarının görevden alındığı belirtilen önergede, 48 merkezde yaşayan yaklaşık 4,5 milyon yurttaşın seçme ve seçilme hakkının yok sayıldığına dikkat çekildi. Önergede, Yine 48 belediyenin meclisinde halkın seçtiği 807’si HDP’li olmak üzere toplam bin 139 belediye meclis üyesinin görev  yapamaz hale geldiği vurgulandı. Önergede, “2019 yerel seçimlerinin ardından Mardin’de halkın yüzde 50’sinden fazlasının desteğini alarak seçilen HDP yönetiminin yerine, halkın tercihleri yok sayılarak, sandık adaleti çiğnenerek ve halkın iradesi gasp edilerek kayyım atanmıştır. Bu uygulama ile yurttaşların seçme ve seçilme hakları aleni bir şekilde ortadan kaldırılmıştır. İkinci defa kayyım atanan belediye; yolsuzlukların, talanın, hırsızlıkların, tahribatların, kayırmacılığın ve usulsüzlüklerin merkezi haline getirilmiştir” denildi.
 
İhale dosyalarına ilişkin ödeme dosyaları kayıp
 
Mêrdin’deki kayyımlarına yer verilen önergede, “Yoğun kamuoyu baskısı neticesinde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kayyımı olan vali ve beraberindeki onlarca kişi hakkında soruşturmalar açılmış, devamında görevden alınmıştır. İlk kayyım, yolsuzlukların üstü örtülemeyecek düzeye ulaşmasından sonra görevden alınmış ve yerine başka bir kayyım atanmıştır. İkinci kayyımın atanmasından sonra müfettişlerin belediyede yürütülen çalışmalara dair incelemek istedikleri birçok dosyanın kayıp olduğu, özellikle yüksek meblağlı ihale dosyaları ile yapılan ödemelere ilişkin birçok kayda ulaşılamadığı, kamera kayıtlarının dahi silindiği ortaya çıkmıştır” diye belirtildi.
 
Meclis araştırma talebi
 
Araştırmanın son kısmında ise, kayyımların siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik tahribatlara yol açtığı belirtilerek, belediyelerin yeniden seçilmiş kişiler tarafından yönetilmesi için hangi siyasi ve yasal adımların atılması gerektiğinin değerlendirilmesi amacıyla meclis araştırması açılması talebinde bulunuldu.