SES Temsilcisi Fidan: Hastane karşı koyanları sürgün ediyor

  • 09:04 20 Temmuz 2024
  • Sağlık/Spor
 
Öznur Değer
 
MÊRDÎN - Kızıltepe Devlet Hastanesi’ndeki ısıtma-soğutma sistemi üzerine konuşan SES Qoser İlçe Temsilcisi Fidan Kuzu, sorunu dile getiren arkadaşlarının görev yerinin değiştirilmesinin ardından Sağlık-Sen’den istifalar olduğunu kaydederek, “Bu sadece SES’in değil herkesin sorunudur, bu bir halk sağlığı sorunudur” dedi.
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Qoser (Kızıltepe) Temsilciliği ve Mêrdîn Şubesi, Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde ısıtma-soğutma sisteminde yaşanan sorunları gündeme taşıyarak çeşitli eylem ve açıklamalar gerçekleştirdi. SES’li sağlık emekçilerinin yürüttüğü mücadele sonrasında hastaneye yeni klimalar getirilse de sayısı yetersiz olan klimalar yalnızca hastanenin acil servisi ile polikliniklerine takıldı. Sorunları gidermeyen hastane yönetimi, sorunları bildiren ve kamuoyu ile paylaşan sağlık emekçilerine soruşturmalar açarak, hastanedeki görev yerlerini değiştirdi.
 
Hastaneyi ziyaret eden İl Sağlık Müdürü de sorunu henüz çözmedi. 50 dereceyi bulan sıcaklıkta soğutma sorununu gidermeyerek ciddi halk sağlığı sorunlarına zemin sunan hastane yönetimine karşı SES’lilerin mücadelesi sürüyor.
 
SES Qoser İlçe Temsilcisi Fidan Kuzu, hastanede yaşanan sorunlar ile yönetimin yaklaşımını değerlendirdi.
 
‘Ortada ciddi bir halk sağlığı sorunu var’
 
Kızıltepe Devlet Hastanesi’ndeki ısıtma-soğutma sistemi sorununun uzun zamandır var olduğunu ifade eden Fidan, sorunun bu yıl daha da büyüdüğüne dikkat çekti. Fidan, “Hastane içerisinde servisleri ve odaları ziyaret ederken, her bir hastanın başında bir vantilatör olduğunu gördük. Tedavi olan hastalar sıcaktan pişiyordu ve çoğu hasta da tedavi olmayı reddederek eve gidiyordu. Bu anlamda doktorlar da bazen hastaları muayene edemeden çıkıyorlardı. Halk zaten isyandaydı. Çalışanlar bile sıcaktan çalışamıyorlardı. Ortada ciddi bir halk sağlığı sorunu var. Hastalar mağdur” diye belirtti.
 
Sorunu dile getiren sağlıkçının birimi değiştirildi
 
Fidan, SES’li arkadaşlarının bu sorunu birkaç defa idare ile görüştüğünü ancak idarenin, maddiyatını karşılayamadıklarını gerekçe göstererek bu sorunu gideremeyeceğini söylediğini belirtti. Bunun üzerine kampanyalar başlattıklarını  dile getiren Fidan, “Yaşanan sorunu bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurduk. Bu açıklamanın ardından halktan da olumlu dönüşler almaya başladık. Çünkü halk bu durumdan her gün şikayetçiydi. Halk hastaneye geldiklerine pişman olduklarını söylüyorlardı ve hasta olmayanlar bile eve hasta döndüklerini ifade ediyorlardı. Çocuklar daha çok hastalanıyorlardı. Bu sorunun giderilmemesi üzerine maddi durumu iyi olanlar evden vantilatör getirmeye başladı. Hastaneyi ziyaret ettiğimizde halkın isyanı ile karşılaşıyorduk ve bize ‘Bizi bu çileden kurtarın’ diyorlardı. Camlar açıldığı gibi dışarıdan sıcak hava geliyordu. Arkadaşımız Adnan Irmak da bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdiği için idare tarafından çalıştığı birim değiştirildi. Arkadaşımız yoğun bakım ünitesinden acil servise alındı. Adnan arkadaşın görev yeri değiştirildikten sonra yoğun bakımda onunla çalışan çok sayıda arkadaşı, ona destek olmak için Sağlık-Sen’den istifa etti. Bu güzel bir dayanışma göstergesiydi” şeklinde konuştu.
 
‘Hastaneyi Sağlık-Sen Başkanı yönetiyor’
 
Hastane yönetiminde ciddi eksiklik ve sorun olduğunu kaydeden Fidan, sorunu dile getirenlerin görev yerinin değiştirildiğine işaret etti. Fidan, “Başhekim, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü vardı ama sorunu yönetemiyordu. Başhekim sorunları çözemediği için istifa etti ve şu anda hastane Sağlık-Sen Şube Başkanı Abdullah Saruhan tarafından yönetiliyor. Bir kişi hem Sağlık-Sen’in Şube Başkanı hem de hastane müdürü olursa hangi işi yapabilir? Kimlik bunalımı yaşıyor. Tüm yetkiler bu kişinin elinde ve tüm arkadaşlarımız üzerinde mobbing uygulanıyor. Hastanede görev yaptığım süreçte müdüre karşı çıktığım için ben de bu mobbinge maruz kalmıştım ve benim de görev yerim değiştirilmişti” sözlerine yer verdi.
 
‘Bu sadece SES’in değil halk sağlığı sorunudur’
 
Çalışanlar üzerinde büyük bir baskı olduğu için sorunların dile getirilemediğinin altını çizen Fidan, son olarak şunları söyledi: “Yönetim tek kişinin elinde olamaz. Hastane tek kişi ile yönetilemez. Yazın hastanede soğutma, kışın ise ısıtma sorunu var. Bu sorun hiç giderilmedi. Yazın insanlar pişiyor, kışın ise donuyorlar. Bu artık çözülmesi gereken bir sorun. Halk isyanda ve biz de halkın sesi olmaya çalışıyoruz. Bu sadece SES’in değil herkesin sorunudur, bu bir halk sağlığı sorunudur. Birlik olarak bu sorunu çözebiliriz. Bu sorun çözülmezse büyük sorunlar ve hastalıkları beraberinde getirecektir.”