Tabip Odası ‘kobay’ iddialarına ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşecek

  • 09:07 9 Temmuz 2024
  • Sağlık/Spor
 
Pelşin Çetinkaya
 
AMED - Amed Tabip Odası Başkanı, pandemi sürecinin iyi yönetilemediğini söyleyerek Amed halkının “kobay” olarak kullanıldığı iddialarına dair yetkili kişi ve kurumlara başvuracaklarını ve olayın takipçisi olacaklarını dile getirdi.
 
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Amed’de 2020 yılında koronavirüs döneminde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde denenen “Türk Işın Tedavi Yöntemi” (TurkishBeam) nedeniyle bazı hastaların yaşamını yitirdiğini iddia etti. Cenap, Amedlilerin “kobay” olarak kullanıldığını söylerken, bunun üzerine tepkiler ve açıklamalar paylaşıldı. Ortaya atılan iddia üzerine bir tepki de Amed Tabip Odası’ndan geldi. Olayın soruşturulması gerektiğini söyleyen ve yetkililere seslenen Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, iddiaları değerlendirdi. 
 
‘Pandemi süreci iyi yönetilemedi’
 
Ortaya atılan iddialardan sonra kendisinin bir arşiv çalışmasını yaptığını ve pandemide kamuoyuna açıklanan “Türk Işın Tedavi Yöntemi”nin doğruluğu açısından tepki gösterdiklerini dile getiren Veysi, “Arşivimize baktığımızda ışın cihazı diye bir şey keşfedilmiş ve ‘Biz bu ışın cihazıyla Covid testini pozitiften negatife çeviriyoruz’ diye bir açıklama yapılmış. Biz de bu açıklamayı eleştirmişiz. Bunun haberini alır almaz bunun bilimsel olmadığını, varsa bilim çalışmalarının da bilim kuruluyla tartışılması gerektiğini, Tabip Odasıyla konuşulması gerektiğini ve Bilim Kurulu’nun tespit etmesi gerektiğini söylemiştik. O dönemlerde sağlık müdürlüğü bu ışın cihazını kamuoyuna popülist bir şekilde açıklamış fakat biliyoruz ki TTB, Sağlık Bakanlığı ve müdürlüğü Covid sürecini iyi yönetmediler, şeffaf davranmadılar, önemli bilgileri meslek odasıyla paylaşmadılar, basını ve sivil toplum kurumlarını doğru bilgilendirmediler. Covid süreci tamamen bakanlığın keyfi kararlarıyla yürüdü. Ölüm sayıları gizlendi, toplum uzun süre kaç kişinin öldüğünü bilemedi. Yine yasaklar suistimal edildi. Dışarıda kitlelerin olduğu alanlara Covid yasakları uygulanmadı ama cezaevlerinde pandemi kurulları diye insanlar, sosyal alanlardan mahrum bırakıldı. Bu yüzden diyoruz ki Sağlık Bakanlığı pandemi sürecini iyi yönetememiştir” sözlerine yer verdi.
 
‘Yapılan açıklama suçtur’
 
Yapılan “Türk Işını” açıklamasının da başlı başına suç olduğunu ve etik olmadığını belirten Veysi, varsa böyle bir keşfin öncelikle bilimsel onay alınması, bunu bilim kurulunun yapması gerektiğini ifade etti. Konuya dair soruşturma açılması talebinde bulunacaklarını kaydeden Veysi, “TTB, İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşeceğiz. Bu olayın takipçisi olacağız. Eğer varsa etik, bilim dışı uygulamalar özeleştirinin verilmesi gerekiyor, mağdur olan insanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor” dedi.