Doğa ile bütünleşen direnişin yolu: Kurdistan

  • 09:01 7 Temmuz 2024
  • Jin Galeri
Dilan Babat 
 
WAN - Kendisini yeniden hayran bırakan Kurdistan’ın havası, taşı, dağı, suyu bir kez daha yolda yürüyenlerin inancıyla güzelleşti, güzelleşmeyi de sürdürüyor.
 
Kurdistan’ın doğası, havası, ağaçları ve çiçekleri bir bütün olarak insanı her defasında büyülüyor. Gökyüzünün maviliği ile doğanın yeşilliği bir araya gelerek görsel bir şölen sunuyor. İktidarın tüm saldırılarına, yağma ve talanına rağmen Anka kuşu misali kendini yeniden doğuran doğa ana, tüm güzelliklerini adeta bir nimet gibi sunuyor, sunmaya da devam ediyor.
 
Kurdistan’ın güzelliklerinden biz de nasibimizi alıyoruz. Elbette Kurdistan doğasına yabancı değiliz. Ancak, yürüdüğümüz yolun inancı ve iradesi Kurdistan’ın doğasıyla harmanlandığında, sanki ilk defa doğasını, dağlarını, çiçeklerini ve akan suyunu görüyormuş gibi hissediyoruz.
 
Öncesinde bir not düşmek gerekiyor; yolumuz bir kez daha neden Kurdistan yollarına düştü...
 
3 Haziran’da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) bünyesindeki Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atandı. Kürtlere yapılan bu haksızlık ve hukuksuzlukları reva gören iktidar, üçüncü kez Colemêrg halkının iradesini tanımadı. Yıllardır direnişi yaşam felsefesi haline getiren Kürt halkı da yerinde durmadı. Siz de seçtiğiniz bir belediye eşbaşkanınız görevden alınsa kimse durmaz, bir “dur bakalım” denir. İşte tam bu noktada Kürt halkı ve dostları da kayyıma ve iktidara “dur” deme yoluna girdiler.
 
An be an doğanın güzellikleri kaydediliyor
 
Türkiye ve Kurdistan’da yola çıkan yüzlerce kişi iradelerine sahip çıkmak için yola koyuldu. Türkiye’den gelenlerin 8’inci, Kurdistan’da yola koyulanların ise 6’ncı günü olan “İradeye Saygı Yürüyüşü” tüm coşku ve hızla sürüyor. Wan’dan Colemêrg’e doğru kilometrelerce yol kat eden yürüyüşçüler, sıcak hava, ayaklarının su toplaması ve yorgunluklarına rağmen asla pes etmeden inatla yürüyor. Her gidilen yolda Kurdistan’ın doğasının en güzel renkleriyle karşılaşıyorlar. Yürüyüşçüler yürüyüşe odaklansa da geçilen her bir yolda doğanın sunduğu güzellikler karşısında telefonlarını çıkarıp an be an bu güzellikleri kayıt altına alıyor.
 
Yukarıda belirttiğim gibi, bir direniş ve inanca sahip olunduğunda, gidilen yol da güzel olur, yolun güzellikleri de...