Mesleki faaliyetlerinden yargılanan avukatın duruşması ertelendi

  • 12:22 23 Mayıs 2024
  • Hukuk
 
AMED - Mesleki faaliyetleri gerekçesiyle hakkında dava açılan ÖHD’li Avukat Adile Salman’ın duruşması açık tanık olmadığı ve dinlenmediği gerekçesiyle ertelendi. 
 
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Adile Salman’ın mesleki faaliyetleri gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Adile ve avukatları hazır bulundu. 
 
Duruşmaya ÖHD Eş Genel Başkanı Ekin Yeter, ÖHD Riha (Urfa), Mêrdîn, Êlih (Batman) ve İstanbul şube yöneticileri, Amed Barosu üyesi avukatlar ve çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı.
 
‘Suç sayılacak tek bir fiilim yok’ 
 
İlk olarak savunma yapan Adile, “İddianame tek bir tanık ifadesine dayanıyor. Suçlamaya konu olabilecek herhangi bir fiilim yok. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme başkanı, “Özüm Vurgun’u tanıyor musun? O da yargılandı” demesi üzerine Adile, “Özüm’ü tanıyorum meslektaşımdır. Ben de ÖHD’nin yönetim kurulu üyesiyim. Keziban Kuday’ı ve Ümit Akbıyık’ı tanımıyorum” dedi.
 
‘İddianame tek tanık üzerinden gidiyor’
 
Adile’nin avukatı Servet Özen de tanığın gelmemesi üzerine detaylı savunma yapamayacağını söyledi. Servet, “Dosya tek bir tanık üzerinden gidiyor. ÖHD’ye ilişkin soru sordunuz. ÖHD, avukatların olduğu bir dernektir. Ayrıca iddianamenin hangi fiili müvekkilimle bağlıdır. İddianame joker bir iddianamedir. Bu tanık kolluk tarafından aparat olarak kullanılmış. Ne denirse onu yapıyor. İddianameyi virgülüne kadar ezbere söylüyor. Bu hayatın olağan akışına aykırı bir şeydir. Bu bölgede bu coğrafyada hak ihlalleri yaşanıyor. Bizler hak savunucusuyuz. Evet ÖHD’liyim. Tek tip olmayacağız, onların istediği avukatlar olmayacağız, yasalar çerçevesinde mesleğimizi icra edeceğiz. Bir örgüt var, ÖHD’dir. Bir örgüt var barodur. Yasalar çerçevesinde bu örgütler faaliyetlerini yürütüyor” sözlerine yer verdi. 
 
ÖHD faaliyetleri anlatıldı 
 
Ardından söz alan Avukat Sezin Uçar, “Çok özel bir yargılanma söz konusudur. Siz de bir meslektaşınızı yargılıyorsunuz. Her ne kadar Adile’nin yargılanması olsa da hukukçuların derneğini yargılıyorsunuz. Türkiye’de avukatlar uzun zamandır yargı tacizindedir. ÖHD neden bu yargılamada yer alıyor” diye sorarak, derneğin faaliyetlerini anlattı ve beraat talep etti.
 
‘Savunma pozisyonumuz yargılanıyor’
 
Son olarak konuşan Amed Baro Başkanı Avukat Nahit Eren, “Meslektaşımız sanık ise hepimiz sanığız. Savunma pozisyonu yargılanıyor. Yıllardır değişen bir şey olmuyor, hepimiz yargılanıyoruz. Bu yargılamayla birlikte Diyarbakır Barosu’nun onlarca avukatı yargılandı ve beraat etti. Özüm Vurgun da beraat etti ve onun üzerinden soru soruyorsunuz. Aynı esaslarda başlayan bir soruşturma, iddianame var. Kopyala-yapıştır yapıp dış koordinasyon denilip dosyalara ekleniyor. Bu tanığı daha önce avukatların yargılandığı dosyalarda dinlediniz. Yüzlerce insanın yargılanmasına neden olan şahıs baroya da geldi. Birkaç dakika fazla konuşmuş olsak, biz de yargılanıyor olacaktık. Mesleki faaliyetlerimizi yargılıyorsunuz. Herhangi bir delil de yok. Salt bir tanıktan yola çıkılarak yargılama yapılıyor” şeklinde konuştu. 
 
İddia makamı bir sonraki celsede tanığın dinlenmesini ve adli kontrol tedbirinin devam ettirilmesini talep etti.
 
Mahkeme heyeti Adile’nin adli kontrol tedbirinin devam etmesine karar vererek duruşmayı 3 Ekim’e erteledi.