Mahkemeden Ezgi Alya Yiğit Davası’nda ‘takdir indirimi’

  • 19:04 20 Mayıs 2024
  • Hukuk
DÎLOK - Scooter ile evine giden Ezgi Alya Yiğit’e çarparak yaşamını yitirmesine neden olan ehliyetsiz sürücü Osman Sarı’ya 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 
 
Dîlok’ta 12 Nisan 2022’de skoocter sürerken ehliyetsiz sürücü Osman Sarı’nın araçla çarpması sonucu Ezgi Alya Yiğit’in yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın karar duruşması görüldü.  Antep Çocuk Ağır ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ezgi'nin ailesi ve avukatları, tanık Şimal Toprak ve Osman Sarı’nın avukatları katıldı.
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada konuşan Ezgi'nin ailesi, 6 Mart'ta dosyaya sunulan son bilirkişi raporunda kızlarının "asli kusurlu" sayılmasına tepki gösterdi. Aile, dosyanın bağımsız bir heyet tarafından yeniden incelenmesini, başta Antep Emniyet Müdürlüğü olmak üzere delillerin toplanamamasına sebep olanlar ve aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali sebebiyle Sarı’nın ailesi hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Ancak ailenin tüm talepleri mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
 
Cezaya ‘takdiri indirim’ uygulandı
 
Kararını açıklayan mahkeme, Osman Sarı’ya "taksirle öldürme" suçundan “takdiri indirim” uygulayarak 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) hükümleri uygulanmadı. 
 
Ezgi ve ailesinin avukatları kararı istinafa taşıyacaklarını duyurdu.
 
Ne olmuştu?
 
Dîlok'un en işlek caddelerinden birinde 12 Nisan 2022 günü arkadaşı Şimal Toprak ile birlikte scooter ile evlerine dönen 17 yaşındaki Ezgi Alya Yiğit, ehliyetsiz ve 100 km/s hızla giden henüz 17 yaşındaki sürücü Osman Sarı’nın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Ezgi’nin yaşamını yitirmesine sebep olan, Şimal’in de ağır yaralanmasına neden olan sürücü Osman Sarı'nın, eski Nizip ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın yeğeni ve Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın oğlu olması ise soruşturma ve yargı sürecinde siyasi baskıya dair soru işaretlerine neden olmuştu. Soruşturmanın başından itibaren olay yeri ve anına dair kamera görüntülerine neden ulaşılmadığı yanıtlanmazken, hiçbir kamera görüntüsü olmamasına rağmen bilirkişi raporunda Ezgi Alya Yiğit’in “ağır kusurlu”, Sarı'nın ise “tali kusurlu” olduğu iddia edilmişti.