Gazeteci Pelin Özkaptan’ın duruşması ertelendi

  • 12:02 22 Şubat 2024
  • Hukuk
İSTANBUL - Gazeteci Pelin Özkaptan’ın, yargılandığı davanın ilk duruşması, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesi gerekçesiyle ertelendi.
 
Gazeteci Pelin Özkaptan hakkında, “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, Pelin ile avukatlığını üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) üyesi avukat Emine Özhasar hazır bulundu.
 
Gazetecilik yargılandı!
 
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, Pelin ve avukatı savunma yaptı. Yaptığı haberler gerekçe gösterilerek yargılanan Pelin, gazetecilik ve haberlerinin “suçlama” konusu olamayacağını belirtti. Pelin’in avukatı Emine Özhasar da, “Müvekkil gazetecidir, yapılan paylaşımlar Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin birçok kararına göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmektedir. Bir ifadenin ‘terör örgütü propagandası’ oluşturması ve dolayısıyla bu ifadeden dolayı cezalandırma söz konusu olabilmesi için AİHM’in yerleşik içtihadına göre şiddeti araç olarak görmesi, kişileri hedef göstermesi, şiddete başvurmanın meşru bir yol olduğunu ileri sürmesi ve nefret yaratarak şiddete iyfun ortamı kışkırtması gerekmektedir. Dosya kapsamında TMK 7 FZ2’ye vücut verecek bir paylaşım bulunmamaktadır. Mütalaadan sonra ayrıntılı savunma yapacağız. Müvekkilin beraatine karar verilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
Mütalaa hazırlanacak
 
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi. 
 
Duruşma, 28 Mayıs’a ertelendi.