Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına dair itiraz inceleme aşamasında

  • 13:56 12 Şubat 2024
  • Hukuk
ANKARA - İpek Er’e tecavüz ettikten sonra ölümüne neden olan Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına dair önergeye yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstinafa başvurduklarını, ilgili bölge adliye mahkemesinin, ‘istinaf başvurusunun esastan reddine’ karar verdiğini belirterek, kararı temyize götürdüklerini ve dosyanın Yargıtay incelemesi aşamasında olduğu yanıtını verdi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, 2021 yılında uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze maruz kaldıktan sonra intihara sürüklenerek yaşamını yitiren İpek Er davasında Musa Orhan’a “iyi hal uygulamasının” neden yapıldığını ve bakanlığın girişimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu. 
 
Sümeyye’nin verdiği soru önergesine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yanıt verildi.
 
Bakanlık Musa Orhan hakkında, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunulduğunu ve kamu davası açılması talebinde bulunduğunu belirtti. Musa Orhan’ın tahliye edilmesine dair itiraz edildiği belirtilen yanıtta, “Bakanlığımız tarafından, ‘cezanın alt sınırdan verilmiş olması, suçun beden veya ruh hakkında kendisini savunamayacak kişiye karşı ve görevin sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmiş olması, takdiri indirim uygulanması’ sebepleriyle istinaf kanun yoluna başvurulmuş, ancak istinaf incelemesini yapan ilgili Bölge Adliye Mahkemesince ‘istinaf başvurusunun esastan reddine’ kararı verilmiştir. Bu karara karşı temyiz yoluna başvurulmuş olup dosya Yargıtay incelemesi aşamasındadır” denildi. 
 
Bakanlık ayrıca, hukuki süreci takip ettiğini, soru önergesinin diğer konuları ise bakanlığın görev ve faaliyetleri alanında olmadığının yanıtını verdi.
 
Sümeyye’nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sorduğu sorular şöyle:
 
“*2020 yılında İpek Er’in, Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz kalmasının ardından intihara sürüklenmesi ve yaşamını yitirmesine ilişkin davada Bakanlığınızın 3 yıldır girişimleri nelerdir?
 
*2020 yılında İpek Er’in, Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz kalmasının ardından intihara sürüklenmesi ve yaşamını yitirmesine ilişkin davada sanığın serbest olmasının kadınları ve tüm kamuoyunu olumsuz etkileyeceğinden Bakanlığınız haberdar mıdır?
 
*2020 yılında İpek Er’in, Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz kalmasının ardından intihara sürüklenmesi ve yaşamını yitirmesine ilişkin davada sanığın uzman çavuş olması davayı İpek Er aleyhine mi etkilemiştir?
 
*2020 yılında İpek Er’in, Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya maruz kalmasının ardından intihara sürüklenmesi ve yaşamını yitirmesine ilişkin davada sanığa iyi hal uygulanmasının gerekçesi nedir?”