‘Özgürlüğe ses ver’ eylemi: Demokrasi isteyenler için ayna İmralı’dır

  • 13:29 29 Eylül 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL -“Özgürlüğe ses ver" eyleminde konuşan DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan, “Demokrasi isteyenler için ayna cezaevleri ve İmralı’dır. İmralı’dan Bakırköy’e tüm tutsakların özgürlüğü sağlanana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.
 
Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ile tutsak yakınları, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” kampanyası kapsamında başlattıkları “Özgürlüğe ses ver” eylemini Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde sürdürdü. Eyleme,  tutsak yakınlarının yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan ile siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. 
 
"Toplumsal barış ve tecridi kırmak için özgürlüğe ses ver" pankartının taşındığı eylemde, üzerinde “Özgürlüğe ses ver" yazılı önlükler giyilip şapkalar takıldı. Eylemde, sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî berxwedana zindanan", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Direne direne kazanacağız" ve "Tecrit insanlık suçudur" sloganları atıldı.
 
İnfazı yakılan tutsaklar
 
Eylemde ilk olarak söz alan MATUHAY-DER Eşbaşkanı Dilek Sönmez Demir, Kurdistan ve Türkiye'de ki farklı cezaevlerinde bulunan siyasi tutsaklara dönük infaz yakma girişimlerinin devam ettiğini vurgulayarak, bu kapsamda yakın zamanda infazı yakılan tutsakları şöyle sıraladı: "Ali Rıza Gülmez, Fermani Çetin, Nedim Yılmaz, Kerem Öztürk, Deniz Öztürk, Tuncay Doğan, Refik Sünkür, Naif Bal, Deniz Güzel, Orhan Bingöl, Suat Duman 12-Suat Gökalp, İbrahim Engin, Hüseyin Ayyıldız, Telmez Kaplan, Ali Adıman, Maruf Türkan, Şirin Bozçalı, İbrahim Doğan ve Nevzat Öztürk."
 
‘Cezaevlerinde insanlık dışı politika uygulanıyor’
 
Daha sonra söz alan DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Kürt siyasetçi ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine dönük devam eden gözaltı ve tutuklama operasyonlarına dikkat çekti. Newroz, “Türkiye cezaevleri sadece işkenceyle, tecavüzle, sürgünlerle anılıyor. Bakırköy, Şirnex, Wan, Kırşehir, Karabük, Sincan başta olmak üzere bütün cezaevlerinde insanlık dışı politika uygulanıyor. Tutsakları tecrit altında tutarak iradelerini teslim almaya çalışıyorlar. Tutsaklar kendi durumlarına Kürtçe mektup yazamıyor izin verilmiyor. Amed’de geçtiğimiz hafta MED-DER, Payiz Pirtuk ve ANKA-DER üzerine gerçekleşen baskı ile cezaevlerinin durumu aynıdır. Dışarıdaki yasaklar cezaevlerinde uygulanıyor. Gözlem kurullarının infaz yakma kararlarıyla tutsakların ve ailelerin direnişi ortadan kaldırmak ve yıldırmak istiyorlar. Örneğin Sincan Kadın Cezaevi’nde 3 yıldır kadın tutsaklar gözlem kurulundan geçebilmiş değil” diye belirtti.  
 
‘İmralı’dan Bakırköy’e özgürlük mücadelemiz sürecek’
 
Cezaevlerindeki tutsakların kendilerine dönük hak ihlallerine karşı adeta “onur savaşı” verdiğini vurgulayan Newroz , “İmralı ile aile görüşü ve avukat görüşü gerçekleştirilemiyor. İmralı’da tutsak olan Veysi Aktaş’ında infazı kurul eliyle 1 yıl ertelendi.  Cezaevindeki tutsaklar onur savaşı içerisinde. Cezaevleri Türkiye ve Türkiye hukukunun aynasıdır. Demokrasi isteyenler için ayna cezaevleri ve İmralı’dır. Siyasi tutsaklar onurumuzdur. Tek bir tutsak cezaevinde kalmayıncaya dek,  İmralı’dan Bakırköy’e kadar özgürlük sağlanana kadar mücadelemiz sürecek” diyerek sözlerini noktaladı. 
 
Eylem, yapılan konuşmaların ardından yapılan 10 dakikalık oturma eylemi ve sloganlarla son buldu.