‘Özgürlük’ mitingine katılım çağrısı

  • 09:02 27 Eylül 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL - Amed’de 13 Ekim'de gerçekleştirilecek “Büyük Özgürlük Mitingi” için hazırlıkların sürdüğü İstanbul’da  mitinge katılım çağrısında bulunan kadınlar, “Barışı isteyen tüm halkların, yediden yetmişe her kesimin Amed mitinginde olması gerekiyor. Bu sisteme karşı özgürlüğü haykıralım” dedi.
 
Demokratik Kurumlar Platformu, “Komploya Karşı Direniyoruz, Özgürlük İçin Amed’de Buluşuyoruz” şiarıyla 13 Ekim'de Amed'de büyük özgürlük mitingi gerçekleştirecek. Kurdistan ve Türkiye’nin her yerinden kitlesel bir katılımın beklendiği mitinge hazırlık çalışmalarının bir ayağı olan İstanbul’dan doğru yüksek bir katılım bekleniyor. 
 
Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez ile Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER) Eşbaşkanı Emine Arslan, her kesime mitinge katılması çağrısında bulundu.
 
‘Özgürlüğü haykıracağız’
 
Amed’de gerçekleşecek olan mitingin asıl amacının, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması olduğunu söyleyen MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez, tecrit politikalarının İmralı’da başlayıp tüm topluma sirayet ettiğini vurguladı.  Kürt sorununa işaret eden Dilek, “Biz Kürt sorununu çözmek zorundayız” diyerek, halkların barış havasına ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Dilek, “Barış için, masa, diyalog olabilir ama mutlaka bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Biz özgürlüğü haykıracağız. Kürtlerin varlığını, insanca yaşam isteyen bütün toplumun sesini Amed mitinginde duyuracağız” dedi.
 
‘Mücadeleyi ısrarla sürdüreceğiz’
 
Mitingin, Kürtler,  Orta Doğu ve dünya halkları için önemi üzerinde duran Dilek şu sözleri kullandı: Eğer bu coğrafyada yaşıyorsak ve barışın sağlanmasını istiyorsak, bu miting çok önemli. Bugün sayın Abdullah Öcalan şahsında başlayan ve yayılan tecrit var. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt halkının özgürlüğüdür. Kürt halkının lideri 26 yıldır uluslararası bir komplo ile alındı ve İmralı Ada Hapishanesi’nde tutuluyor.  Yıllardır kendisinden haber alınamıyor. Durum bu olunca, sistem tarafından Kürtlerin varlığı, inkar ve imha politikalarıyla karşı karşıya. Biz bunu kabul etmeyeceğimizi yıllardır söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Sürdürdüğümüz bu mücadelede göründüğü gibi bunu kabul etmeyeceğiz. Mücadele, zaferle sonuçlanana kadar ısrarla sürdüreceğiz. Bu zafer, Kürtlerin, dünya halklarının ve Türkiye halklarının zaferi olacak. Barışı ve demokrasiyi isteyen tüm kesimlerin bu mücadeleye ortak olması gerekiyor. Ortak demokrasi mücadelesinde yürünürse zafer olacaktır.”
 
‘Tek muhatap sayın Abdullah Öcalan’
 
Tecridin kadın, çocuk, doğa, hayvan katliamı başta olmak üzere yaşamın her alanına sirayet ettiğini paylaşan Dilek, 8 yaşındaki Narin Güran’ın, katledilmiş halde bulunmasının da tecrit ile bağlantılı olduğunu söyledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın “Bir merminin fiyatı nedir düşünün?” sözlerini hatırlatarak herkesin savaş politikalarına karşı ses çıkartmasını isteyen Dilek, “Bu anlayışa karşı gelindiği taktirde, o bir merminin fiyatı ekmeğe dönecek, ekonomiye, huzura, refaha, barışa ve ortak yaşam alanına dönecek. Tek bir muhatap vardır, o da Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürtler diliyle, kültürüyle ortak ve eşit bir yaşam istiyor.  Yüzyıllardır hastalıklı bir zihniyet sorunu var. Bu sorunu ortadan kaldırmak Sayın Abdullah Öcalan muhataplığıdır. Sayın Abdullah Öcalan muhatap alındığı taktirde, huzur, barış ve özgür bir yaşam gelecektir. Amed mitinginde özgürlüğümüzü ve barışı haykıracağız. Biz buradayız ve Türkiye barış istiyor diyeceğiz. Sivil toplum örgütleri, demokrasi güçleri ve bütün dost kurumlarımızla birlikte barış için hep birlikte 13 Ekim’de Amed mitinginde buluşalım” dedi. 
 
‘Büyük bir ruhla özgürlük mitingine hazırlanıyoruz’
 
Amed mitingi için hazırlık çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdüğünü belirten ANYAKAYDER Eşbaşkanı Emine Arslan, hazırlıklar kapsamında İstanbul’da ilçe koordinasyonları kurduklarını , mahalle mahalle, ev ev çalışmalarına devam ettiklerini paylaştı. Emine, “Çalışmalarımız şu an güçlü bir şekilde devam ediyor. Büyük bir inanç, gurur, heyecan ve sevinçle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımız, son güne kadar aralıksız devam edecektir. Büyük bir ruhla özgürlük mitingi için hazırlanıyoruz. Hep birlikte başaracağız. Barışı da hep birlikte inşa edeceğiz. Başarı bizim olacak. Kadınlar ve anneler öncülük ettikçe başaracağız ve kazanacağız. Tüm halkımızı büyük küçük, genç yaşlı demeden herkesi 13 Ekim’de Amed’de büyük özgürlük mitingine çağırıyorum” diye konuştu.