Amed’de fuara yoğun ilgi: Birlikteliklerimiz gelişiyor

  • 09:05 25 Mayıs 2024
  • Emek/Ekonomi
 
Pelşin Çetinkaya
 
AMED - Amed'de düzenlenen ve yoğun ilgi gören 2’nci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda konuşan kadınlar,  fuarın kendileri için büyük bir şans olduğunu ve benzer etkinliklerin birliktelikleri daha fazla geliştirdiğini belirtti.
 
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Mezopotamya Fuarcılık işbirliğinde düzenlenen 2’nci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı 23 Mayıs’ta kapılarını açtı. Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Mezopotamya Fuar ve Kongre alanında düzenlenen fuarda birçok bölgenin yöresel lezzetleri, kıyafeti ve kültürü tanıtılıyor. 104 standın yer aldığı fuar alanında, yurttaşların el emeği ürünleri göze çarparken ilgi de yoğun.
 
26 Mayıs’ta sona erecek olan fuarda stant açan kadınlar fuarla ilgili düşüncelerini paylaştı.  
 
Fuarı değerlendiren DTSO İş Kadınları Meclis Başkanı Filiz Ekingen, erkek egemen alanlarda kadınların görünürlüğünün önemli olduğunu vurguladı. Filiz, “Biz kadınlar olarak eril topluma, kadın eli değsin istedik. Biliyorsunuz ki iş insanlarının bulunduğu yerlerde genellikle erkek egemen ama bizler de kadınlar olarak iş dünyasında ‘varız’ dedik. Kadınlarla bir araya gelerek birlik olduk ve bugün de temsili olarak buradayız. Buradaki ilgi gayet güzel. Bütün bileşenlere çok teşekkür ediyorum. Diyarbakır’ın bu tür güzel şeylere ihtiyacı var. Çok mutsuz bir süreç geçirdikten sonra bayram havasında kutlanan bir fuar oldu” sözlerine yer verdi.
 
Hem ürünlerini hem de kentini tanıtıyor
 
Çilek ve kuruyemiş standı açan Êlih’ten (Batman) gelen Elif Adlı, fuarda kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerini tanıtıyor. Elif, “Bütün ürünlerimizi kendi köyümüzde yetiştiriyoruz. Kendi yöremize ait ürünlerimizi hem tanıtıyor hem de satıyoruz. Ayrıca ürünlerimizi yurtdışına da gönderiyoruz. Bu fuarın bizim için avantajı çok. Fuarda kendi ilimizi tanıtıyoruz. Bu fuar sayesinde diğer illerdeki yöresel şeyleri tanıyabiliyoruz. Ayrıca bu fuarın her sene devam etmesini istiyoruz. Burada bir kadın olarak kendi ürünlerimi tanıtmaktan ve kendi başıma burada durmaktan gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
 
Ürünlere ilgi büyük
 
Fuarı ziyaret eden yurttaşların ürünleri zevkle  tattığını gördüğünü bundan da mutlu olduğunu kaydeden Mêrdîn’den gelen Mizgin Bilen Olu, şunları söyledi: “Standımızda Mardin yöresel el yapımı cevizli sucuğumuz, tandır ekmeğimiz var. Bunlar hepsi emek isteyen ürünler. Standa ilgi büyük. Standımızdaki ürünler çok çabuk bitiyor. Bir saat içerisinde standı kaç defa yenilediğimi hatırlamıyorum bile. Buradaki insanların, kadınların yaptığı ürünleri zevkle tattığını gördüm ve çok mutlu oldum. Dolayısıyla emeklerimizin boşuna gitmediğini de gördüm.”
 
‘Ürünlerimizi hem anlatarak hem de videolarla tanıtıyoruz’
 
Standında Mersin’e özgü cezerye ve kerebici tanıtan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülgen, “Güzel Mersin’imizin güzel lezzetlerini fuarda tanıtmak, coğrafi işaretli ürünlerimizi hem değerli katılımcılara tattırmak, lezzetlerini sunmak hem de aynı zamanda hazırlamış olduğumuz videolarla da katılımcılara sunmak için buradayız. Bizim standımızda gelen katılımcılara cezerye ve kerebicimizden ikram ediyoruz ve lemas limonlarımızdan hediye ediyoruz. Ayrıca çok geniş bir spektrumda yer alan lezzetlerimizin videolarını göstererek de güzel şehrimize davet ediyoruz. O güzel lezzetleri şehrimizde tatsınlar istiyoruz” dedi.
 
‘Aynı zamanda birliktelikleri de geliştiriyor’
 
Stantları tek tek gezerken büyük bir zenginliğe sahip olduğunu bir kez daha gördüğünü dile getiren Bengi, “Gerek kültürüyle, gerek gastronomisiyle içerisinde çok zenginliği barındırıyor. Çok zengin bir kültüre sahibiz. Her yörenin kendine has lezzeti birbirinden güzel. Bu fuarın içerisinde biz de kendi lezzetlerimizle bulunuyor olmanın ayrı mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bu beraberlikler aynı zamanda da birliktelikleri de geliştiriyor. Son derece yüksek bir ilgi var. Herkes çok ilgili ve meraklı. Bu da bizi çok keyiflendiriyor. Gerçekten geldiğimize değen bir fuar” şeklinde konuştu.