Hênê’de temizlik seferberliği

  • 09:07 27 Temmuz 2024
  • Ekoloji
 
AMED - Temiz bir doğa için kampanya başlatan Hênê Belediyesi, bu vesileyle ilçeye bağlı Serdî köyünde bulunan Ayn-Kebir doğal kaynak suyuna giderek, ilk temizliği burada yaptı. Belediye Eşbaşkanı Besile Narin, yurttaşlara, çöpleri doğaya bırakmama ve çevreyi temiz tutma konusunda uyarıda bulundu.
 
Kurdistan ve Türkiye genelinde 31 Mart’ta yapılan yerel yönetim seçimlerinden sonra Kurdistan’da 80’e yakın belediyeyi kazanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü perspektifle çalışmalarını sürdürüyor. Amed’de de Hênê (Hani) Belediyesi, doğanın korunması amacıyla temizlik kampanyası başlattı. Hênê Belediye Eşbaşkanı Besile Narin, çalışmalarına dair bilgi verdi.
 
‘Gizli bir cennet…’
 
Temizlik çalışmalarına Serdî (Serenköy) köyünden başladıklarını belirten Besile, amaçlarının çevrenin temiz tutulması konusunda farkındalık yaratmak olduğunu dile getirdi. Köydeki Ayn-Kebir isimli bir doğal su kaynağı bulunduğunu paylaşan Besile, “Burası gizli bir cennet gibi. Oraya gidenler tabi çok. Tatil amaçlı gelenler, suya girenler, aileleriyle gezmeye gelenler var. Bu nedenle gelen aileler, gençlere şu mesajı vermek istiyoruz; doğanın temizliği hepimize ait. Çevremizi temiz tutarsak, hepimiz için çok daha güzel ve anlamlı bir hayat başlayacak” dedi.
 
Farkındalık yaratmayı amaçladılar
 
Başlattıkları kampanya kapsamında eşbaşkanlar ve personeller olarak bölgeye tatil için gelen yurttaşlarla temizliğe başladıklarını kaydeden Besile, yaklaşık 4 çöp aracı doldurduklarına dikkat çekti. Besile, tatile gelenlerin arkalarında çöp bıraktıklarına işaret ederken, “Biz nasıl evimizi temiz tutuyorsak, yaşamı güzelleştiriyorsak, aynı bakışı burada da hayata geçirelim ve doğamız da nefes alsın” ifadelerini kullandı. Temizliğe başladıklarında bölgedeki gençlerin de dahil olduğunu aktaran Besile, “Farkındalığın yaratılması, doğanın temiz tutulması bizi de mutlu etti. Doğayla iç içe yaşamak bambaşka bir şey” sözlerine yer verdi.
 
‘Biz istersek doğa güzelleşir’
 
Besile, Ayn-Kebir suyunu da anlattı. Suyun, dibi görünecek kadar berrak ve mavi olduğunu vurgulayan Besile, şöyle konuştu: “Doğa harikası bir yer Ayn-Kebir suyu. Oraya gelen herkes de aynı fikirdedir. Turistik bir alan burası. Burası için doğayı tahrip etmeden, güzelliğine dokunmadan hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz var. Bundan sonra da bu çevre düzenlemesi ve temizlik kampanyalarımız devam edecek. Tarihi olan sadece bir yer yok, birçok yer var ve oralar için de projelerimiz var. Buraya gelen ailelere de çağrımızdır. Lütfen çevremizi temiz tutalım, güzelleştirelim. Her şey bizim elimizde. Biz istersek doğa güzelleşir. Evimizi çevremizi nasıl temiz tutuyorsak, orayı da temiz tutmamız gerekir.”